El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest divendres un 9,04% respecte dijous, fins als 301,31 euros per megavat hora (MWh), segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta en el mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l'aplicació de l''excepció ibèrica', destinada a aturar el preu del gas que genera electricitat.

S'encareix el preu de la llum en el mercat 'pool'

En la subhasta per aquest divendres, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista --el denominat 'pool'-- se situa en 158,25 euros/MWh. El preu màxim durant la jornada es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 182,78 euros/MWh, mentre que el més barat del dia, amb un cost de 124,69 euros/MWh, es donarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores. A aquest preu del 'pool' se li suma la compensació de 143,06 euros/MWh a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada.

Topall al gas

Sense el mecanisme de l''excepció ibèrica' per a topar el preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de l'electricitat a Espanya seria de mitjana de 338,72 euros/MWh, la qual cosa suposa uns 37 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 11% menys de mitjana. El 'mecanisme ibèric', que va entrar en vigor el passat 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així el pròxim hivern, període en el qual els preus de l'energia són més cars. En concret, l''excepció ibèrica' fixa una senda per al gas natural per a generació d'electricitat d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/*MWh fins a la finalització de la mesura.