Aquest diumenge, 29 de gener, el preu de la llum torna a pujar, sense arribar a superar els 100 euros. Concretament, el preu mitjà de la llum per les llars que utilitzen la tarifa regulada vinculats al mercat majorista se situa als 67,22 euros per megawatt hora (MWh), xifra que suposa un increment de més del 60% en comparació amb els 40 euros/MWh que costava ahir dissabte. Pel que fa a l'hora més econòmica del dia, i per tant en les que més ens convé engegar els nostres electrodomèstics, aquesta es dona entre les 11:00 i les 12:00, quan costarà 36,45 euros/MWh: mentre que entre les 19:00 i les 20:00 serà l'hora més cara, quan la llum costarà 178 euros el megawatt hora.

Tot i que aquest diumenge el preu de la llum ha pujat de manera considerable respecte les dades d'ahir i les de diumenge passat, quan només costava 35 euros per megawatt hora, si ens fixem en les xifres que hi havia fa un any, el 29 de gener del 2022, un mes abans que comencés la guerra d'Ucraïna però quan l'electricitat encadenava preus de rècord dia rere dia, el descens també és notable. 365 dies enrere, la llum costava 223,36 euros, una xifra que ara ens sembla exagerada, però que en aquell moment era considerada baixa, després d'uns dies en què els preus se n'havien anat reduint. Així, el preu actual és més de tres vegades més baix que fa just un any. Avui dia, la jornada amb el preu de la llum més car continua sent el 7 de març de 2022, quan aquest fregava els 700 euros/MWh. 

Importància de l'excepció ibèrica 

Per entendre-ho, també és important tenir en compte l'excepció Ibèrica, que implica un topall al preu del gas i que suposa al seu temps, una reducció del preu de la llum respecte a altres països europeus. Si aquesta "excepció" no estès actualment en vigor, el preu de la llum d'aquest diumenge a Espanya seria de mitjana d'uns 80,34 euros/MWh. Aquest topall per limitar el preu del gas a 48,8 euros/MWh durant 12 mesos va entrar en vigor el 15 de juny, però el govern espanyol vol prorrogar-lo fins a finals del 2024 amb un límit similar a l'actual, d'entre 45 i 50 euros per megawatt hora, tal com ja han demanat a Brussel·les. Amb tot, la petició ha estat rebutjada, ja que la Comissió Europea ha traslladat que la desitjada pròrroga no pot anar més enllà del desembre de 2023, quan expira el marc temporal de les iniciatives per donar suport a Ucraïna en el conflicte armat. 

Davant aquest cop de porta, des del ministeri de Transició Ecològica dirigit per la vicepresidenta tercera Teresa Ribera asseguraven que encara existeixen dues possibilitats per allargar tant com sigui possible aquest topall, més enllà de finals d'any. Per un costat, que el marc temporal al qual fan referència des de la Comissió Europea s'allargui o que el bloc acordi una reforma estructural del mercat elèctric durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que tindrà lloc durant el segon semestre de 2023, coincidint presumiblement amb la campanya electoral per a les eleccions generals. Segons el ministeri, aquesta segona opció és una possibilitat real.