El president de la patronal francesa, Geoffroy Roux de Bézieux, ha demanat emmirallar-se amb l'excepció ibèrica d'Espanya i Portugal i replicar el model a França. Així doncs, ha fet una crida a la Unió Europea perquè adopti "molt ràpidament" les mesures i es facin extensibles arreu amb l'objectiu de moderar els preus de l'energia i evitar aturar la producció a indústries d'alta intensitat energètica. "Hem de fer el que van fer els espanyols, el que van fer els portuguesos, que tenien l'autorització per fer-ho amb Europa, és a dir, limitar el preu de l'electricitat. Hi ha projectes a Europa, però hem d'avançar ràpidament, perquè si no, estem parlant realment d'aturades de producció", ha advertit. Segons ell, s'ha de trobar un acord a nivell europeu "abans de final d'aquest mateix mes" de setembre.

"Són condicions imposades per Europa"

Més enllà de la inflació o la falta de primeres matèries, l'accent de la gran problemàtica està en la capacitat energètica. "Hem de limitar el preu de l'electricitat perquè moltes empreses optaran per reduir o aturar la seva producció a causa dels preus massa elevats de l'energia", en declaracions a la televisió francesa BFMTV/RMC. França, com ja va advertir el president Emmanuel Macron, s'enfronta a una crisi sense precedents tot i que l'IPC encara no arriba als dos dígits com és el cas espanyol, 5,8% i 10,5% respectivament.

"Hi ha moltes empreses, i no només uns quants vidriers com hem vist, que o alentiran o aturaran la seva producció ", va declarar el president de la primera organització patronal francesa. Moltes empreses del sector, però no només, tenen contractes de futurs. I allà s'acaben aquests contractes de futurs, i els preus es multipliquen per deu o quinze. Com que aquest augment no es pot replicar en els preus, deriva en un carreró sense sortida. Roux de Bézieux va citar l'exemple d'un “gran productor d'alumini” que va reduir la seva producció un 40% perquè els seus contractes de futurs només cobrien el 60% de la seva producció, i més enllà es va veure obligat a comprar la seva electricitat al mercat a un preu massa alt per a ell.

D'altra banda, el dirigent empresarial francès va explicar que les patronals d'Alemanya i Itàlia estan urgint també els seus governs respectius en aquest sentit. Finalment, també va considerar que el sistema d'ajuts a determinades empreses implantat amb l'acord de Brussel·les "no és suficient" i suposa "una fàbrica de gas amb condicions imposades per Europa" i conclou que "aquest sistema d'ajuda no funcionarà".

L'excepció ibèrica

Aquest mecanisme ibèric, que va entrar en vigor el 15 de juny passat, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així aquest hivern, període en què els preus de l'energia són més cars, ja que la seva demanda augmenta. En concret, l'excepció ibèrica fixa un preu pel gas de 40 euros/MWh els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura. La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha tret pit en reiterades ocasions d'aquest topall al gas.