El preu de la llum segueix pujant i batents rècords setmana rere setmana. Aquest serà el cas d'aquest dimarts, quan el preu mitjà de la llum al mercat majorista per a demà estarà per sobre dels 100 euros/megawatt hora i es col·locarà com el segon més alt de la història, només per sota dels 103,76 euros/MWh de preu mitjà diari que va marcar la llum l'11 de gener de 2002, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

De fet, demà serà la segona jornada que el preu serà superior als 100 euros de mitjana, concretament serà de 101,82 euros/MWh, desplaçant l'últim rècord que es va batre aquest mateix mes de juliol, el dia 2, quan el preu mitjà es va enfilar fins als 99,8 euros/MWh. Per més inri, el preu per aquest dilluns el preu és de 98,8 euros/MWh i fins demà serà el tercer preu més car de la història. 

Ara bé, tot i que la mitjana serà de 101,82 €, segons l'OMIE, hi haurà preus més alts demà i tindrem dos grans pics, a les 8 del matí, quan el preu serà de 111,36 € el megawatt, i l'altre serà a les 9 del vespre quan el preu serà de 109,97 euros. Per contra l'hora més barata serà  ales 4 del matí, quan l'electricitat costarà 94 euros/MWh.

Doble rècord al mes de juliol

Aquestes dades en deixen que durant aquest mes ja s'ha batut dues vegades el segon preu més car de la història i ha quedat ja allunyat en el record els 94,99 euros/MWh que es van marcar el passat 8 de gener, coincidint amb la tempesta Filomena, que van ser desplaçats pels 99,8 euros/MWh que es van marcar el 2 de juliol, i demà serà batut de nou com a segon preu més car de la història.

A part d'aquest doble rècord, cal apuntar que des de principi de juliol el preu ha superat els 90 euros/MWh durant catorze de vint dies i el preu mitjà de la llum en la primera quinzena del mes ha estat de 91,54 euros/MWh, el preu més alt sostingut des que hi ha registres.

El preu de la llum en el mercat majorista, on els productors d'electricitat casen les seves ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora d'aquest dia, té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), als quals estan acollits uns 10 milions de ciutadans.

Per contra, les 17 milions de persones que estan al mercat lliure, que paguen pel quilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats per les oscil·lacions a l'alça, però tampoc es beneficien quan es produeixen a la baixa, com va ocórrer l'any passat.

Baixada de l'IVA

En condicions normals, aquest mes de juliol per a un consumidor acollit a la tarifa regulada, és a dir amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum mensual de 250 quilowatts/hora al mes, el rebut de la llum durant els 19 primers dies de juliol seria de 56,02 euros, una xifra menor a la del mes passat, però això és gràcies al fet que el govern espanyol va rebaixar l'IVA del 21% al 10% fins a l'any que ve.

Això fa que la factura de juliol sigui 5,2% inferior a la del juny, quan es va registrar el rebut més alt de l'any, amb 62,94 euros. Alhora, si comparem la factura dels 19 primers dies de juliol amb la del mateix període de 2020, és un 36,86% més cara, 15,09 euros, i si la comparació es fa amb els primers 16 dies de juliol de 2019 un 16,39% més cara.

Per què és tan elevat el preu de l'electricitat?

Aquesta és la pregunta que gran part dels ciutadans es fa últimament i la resposta és que es donen una sèrie de causes que ho provoquen. Concretament els principals culpables són els preus del gas, utilitzat a la producció d'electricitat en els cicles combinats, i dels drets d'emissió de CO₂, que paguen les centrals de generació que emeten, estan disparant els preus de la llum al mercat a l'engròs, que es preveu que segueixin alts per un temps.

Aquest dilluns, el preu del CO₂ va tancar en 57,77 euros/tona i aquest mes de juliol marca una mitjana de 57,51 euros/tona, sobrepassant els 52,78 euros/tona que hi va haver de mitjana el mes de juny, que va ser el preu més alt de la història. El preu diari per a avui en el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) puja avui un 2,9% respecte a ahir, fins als 36,23 euros/MWh. Aquest mes de juliol, el preu dels drets de CO₂ s'ha enfilat fins als 54,01 euros/tona de mitjana, que serà el màxim mensual històric si acaba per sobre dels 2,78 euros/tona que es van marcar al juny.

 

Imatge principal, rentadoras taronges. / Foto: Unsplash.