Des de l'estiu que cada cert temps sentim això de nou rècord històric. El preu mitjà de la llum en el mercat majorista superarà els 291 euros per megawatt hora (MWh) aquest dimecres, una xifra que suposa un nou màxim històric després de sobrepassar els 288,53 euros registrats el passat 7 d'octubre. Concretament, s'assoliran els 291,73 euros de mitjana durant el dia de demà.

El cost de l'electricitat s'havia estabilitzat al voltant dels 200 euros durant l'última setmana, però ara s'ha tornat a desbocar. De fet, la tendència dels últims dies ja anunciava la possibilitat d'arribar a un nou rècord històric, tal com succeirà aquest dimecres dia 15 de novembre. Llavors, la llum pujarà un 1,37% respecte del preu d'aquest dimarts (287,78 euros). Respecte del mateix dia de la setmana, l'increment és del 168,3%; i si ho comparem amb el mateix dia de fa un any, l'augment és del 496,34% (gairebé sis vegades més).

Desembre: per sobre dels 221 euros

El preu màxim d'aquest dimecres es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan s'arribaran als 319,10 euros/MWh. Per la seva banda, la xifra més baixa serà de 261,73 euros i es marcarà entre les 5.00 i les 6.00 hores, segons les dades publicades per l'Omie. Cal recordar que aquests preus repercuteixen directament en la tarifa regulada (PVPC), a la qual s'acullen gairebé onze milions de consumidors arreu de l'estat espanyol i que serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica per diferents motius, principalment pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (que es troben en màxims històrics enguany). Aquesta situació crea, a més, una situació de gran volatilitat: en aquest més s'han viscut caigudes fins als 100 euros/MWh i increments per sobre dels 200 euros. Així, la mitjana d'aquest mes de desembre ja se situa en 221,06 euros, tot superant el registre del passat mes d'octubre (que és el més car de la història).

Precio luz 15 diciembre   OMIE

Evolució del preu de la llum per aquest dimecres 15 de desembre / Omie

En el mes de novembre, el rebut d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada es va situar en 115,18 euros. Si bé la xifra és més baixa que la d'octubre o que la d'aquest desembre, és un 68,1% més alta que la del mateix mes de l'any passat (de 68,50 euros) i se situa en la segona posició del rànquing, d'acord amb les xifres de Facua. L'associació de consumidors ha calculat que la factura d'aquest mes hauria de ser negativa perquè es complís la promesa del govern espanyol: que els consumidors pagaran enguany el mateix que l'any 2018. Lluny de ser negativa, el rebut està actualment per sobre dels 200 euros de mitjana.

En aquest sentit, l'executiu de Pedro Sánchez insisteix en el fet que la promesa es complirà "sense cap mena de dubte". La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dimarts que "el càlcul del compromís del govern espanyol està garantit sense cap mena de dubte d'aquí a 31 de desembre". "El conjunt de les llars espanyoles pagarà de mitjana el mateix que va pagar l'any 2018", ha afirmat la ministra. Quelcom que serà possible perquè "s'ha reduït en gairebé un 96% la part dels costos fixos corresponents a càrrecs pel conjunt dels consumidors, no només pels de la tarifa regulada".

 

Imatge principal: El preu de la llum superarà els 291 euros aquest dimecres / Europa Press