El preu de la llum continua desbocat aquest mes de desembre, que va camí de convertir-se en el més car de la història, superant l'octubre d'aquest 2021. Després d'haver superat el llindar dels 300 euros i amb el rècord històric del preu mitjà fixat en els 309 euros el megawatt per hora d'avui, demà el preu es reduirà lleugerament situant-se en 306 euros de mitjana. Es converteix així, en el dissabte més car de la història i en el segon registre més car fins avui. 

luz omio 17 12

La llum es mantindrà per sobre de la barrera dels 300 euros per tercer dia consecutiu tot i el lleuger descens de la seva cotització, concretament del 0,92%. Aquest descens acostuma a tenir lloc els caps de setmana, ja que en dissabtes i diumenges cau la demanda d'electricitat. L'encariment del preu de la llum és del 27,88% si es compara amb el dissabte de la setmana passada, l'11 de desembre. A causa dels dies festius, durant la setmana anterior es van marcar xifres molt més baixes en el preu de la llum. 

Ara bé, si el comparem amb el 18 de desembre de 2020, un any just, la pujada és monumental: el preu de la llum ha crescut en un 523%, és a dir, s'ha multiplicat per més de sis. 

L'hora més cara 

El preu màxim de la llum per aquest dissabte tindrà lloc entre les 21:00 i les 22:00 hores, amb 342,03 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 265,77 euros entre les 05:00 i les 06:00 hores, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). 

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada, l'anomenat PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors arreu de l'Estat, i també serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure. L'encariment en els últims mesos al mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics aquest any.

Desembre, mes més car?

El mes de desembre va començar marcat per una gran volatilitat, amb caigudes importants del preu de la llum fins als 100 euros/MWh i amb certs repunts que superaven àmpliament primer la cota dels 200 euros/MWh i ara dels 300 euros/ MWh. Tot i això, des del 9 de desembre el preu de la llum no ha baixat cap dia dels 200 euros i en l'última setmana s'ha desbocat, situant el preu mitjà mensual en 235 euros, és a dir, 35 euros més que l'octubre passat, el mes amb la mitjana més cara fins ara. 

La promesa de Sánchez 

A partir d'una anàlisi, la plataforma Facua-Consumidores en Acción adverteix que si aquests preus es mantenen durant la resta del mes, l'última factura de l'any arribaria als 134,45 euros per a l'usuari mitjà, un 94,1% per sobre dels 69,28 euros de desembre del 2020. El rebut de l'usuari mitjà des de començament d'any ha augmentat un 15,1% respecte al 2018, incomplint la promesa del president Pedro Sánchez, que va assegurar que els espanyols pagarien el mateix de llum que el 2018. Davant dels 77,18 euros de fa tres anys, la factura mitjana mensual arriba als 90,87 euros.

Tot i això, el govern espanyol segueix confiant, com el seu president, que aquest any les llars acabaran pagant el mateix que el 2018. "La factura elèctrica del desembre hauria de ser negativa perquè el president Sánchez i la ministra Ribera complissin la seva promesa. Així, perquè s'arribi a aquest objectiu, un usuari mitjà hauria de rebre una factura en què la seva companyia li tornés 12 euros quan finalitzi aquest mes", assenyala el secretari general de Facua, Rubén Sánchez.

Mesures fiscals 

Fins ara, el paquet de rebaixes fiscals aprovat pel Govern preveu la baixada del 21% al 10% de l'IVA, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses i la rebaixa de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. L'associació està reclamant a l'Executiu que imposi durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% a la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semiregulada PVPC de la majoria de famílies, excloent-ne només les de rendes més altes, a càrrec de companyies energètiques de manera proporcional a les quotes de mercat.

De moment, aquesta setmana la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat al Congrés que el govern espanyol prorrogarà la baixada dels impostos que afecten la factura elèctrica durant el primer quadrimestre de 2022. Montero ha confirmat que les mesures fiscals adoptades per pal·liar la pujada de l'electricitat es mantindran durant els quatre primers mesos del pròxim any. "Prorrogarem la baixada dels impostos que acompanyen a la factura de la llum", ha assenyalat la ministra, sense detallar si aquesta extensió afectarà a tots els tributs rebaixats.

A la imatge principal, una bombeta / Unsplash