La imatge als supermercats és de desenes i desenes de prestatges buits, sense productes. No són estampes de la Veneçuela de Nicolás Maduro, sinó del Madrid d’Isabel Díaz Ayuso. Tampoc no són records de la primera onada de coronavirus, la passada primavera, sinó de la borrasca Filomena que ha castigat molts punts de l’Estat. I aquest cop el problema no és el paper higiènic, sinó tota mena de productes alimentaris, especialment els productes frescos, però no només. El col.lapse de la capital espanyola, emulant l’homònima sèrie francesa, és una realitat. Molts petits comerços de proximitat directament ni obren, perquè poc tenen a oferir.

El motiu: l’estat de les principals infraestructures i vies de comunicació. La nevada va marxar fa tres dies, el passat dissabte, però l’onada de fred amb temperatures negatives es manté instal.lada a Espanya. Més enllà d’unes poques grans avingudes, el centre de la ciutat està pràcticament impracticable per a vehicles, per no parlar de la perifèria. I Mercamadrid, el gran centre logístic de la ciutat, es va veure obligat a tancar portes el passat dissabte. La poca feina que s’ha fet és a les voreres, i l’han fet els mateixos veïns davant la inacció dels governs d’Isabel Díaz Ayudo i Jose Luis Martínez-Almeida.

Les conseqüències són molts prestatges buits als supermercats de Madrid, com ha pogut comprovar ElNacional.cat en diversos establiments del centre de la capital espanyola. Els treballadors van traient del magatzem les últimes existències, però tot i així no poden omplir tots els prestatges. De fruita i verdures fresques pràcticament no n’hi ha, però també costa trobar altres productes bàsics com llet o ous. Els petits establiments, en molts casos, han optat per abaixar la persiana.

Madrid abastiment NT

Madrid abastiment NT

De fet, no ha estat fins aquest dimarts que ha reobert Mercamadrid. Ha estat tancat des del dissabte. Dos dels seus tres peatges d’accés han estat alliberats de neu i gel. El centre logístic madrileny té previst fins i tot ampliar els seus horaris per intentar tornar a la normalitat. Habitualment la venda de fruita o peix es tanca a les 7 i aquest dimarts ho farà a les 11.

Alguns establiments comercials fins i tot han arribat a limitar la compra de determinats productes, com el pa, per evitar que passi com el passat mes de març, en la primera onada de coronavirus, amb productes com el pa, la farina o el paper higiènic.