El preu mitjà de la llum al mercat a l'engròs tornarà a tocar aquest divendres nous màxims històrics per cinquè dia consecutiu, amb un preu mitjà de 117,29 euros el megawatt hora (MWh), superant així el rècord assolit aquest dijous de 115,83 euros.

Des de dilluns s'han registrat, dia rere dia, rècords històrics en el preu de la llum, coincidint ara amb l'onada de calor que, des d'aquest dimecres i fins a la propera setmana, fuetejarà el país, amb algunes de les temperatures més importants mai registrades a Espanya.

Aquest context de canvi climàtic també és un dels principals causants de la contínua pujada dels preus energètics, ja que respon als drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2), que busquen la transició cap a un model d'energia renovable.

De 40 a 117 euros en un any

L'any passat per aquestes dates, el preu mitjà era de 40 euros, per la qual cosa l'alça és del 190%, és a dir, el preu d'aquest dijous gairebé triplicarà el registrat fa exactament un any, segons dades d'OMIE recollits per Europa Press.

El pool elèctric registrarà per a aquest divendres 13 d'agost un preu mitjà de 117,29 euros/MWh, superant tots els nivells de juliol i fins i tot els pics d'aquest inici d'agost, mes que ha marcat ja vuit màxims històrics.

El preu estarà a tota hora per sobre dels 100 euros/MWh, marcant el seu màxim diari des de les 21.00 hores fins a les 22.00 hores (128,54 euros/MWh). El mínim es donarà entre les 04.00 i les 05.00 (101,52 euros).

El preu de la llum prossegueix així en aquest inici d'agost amb la tensió viscuda al llarg de tot juliol, que va portar a tancar amb una mitjana de 92,42 euros/MWh, la qual cosa suposa el nivell més alt de la història, un 166,8% per sobre del mateix mes de l'any passat.

Vuit rècords a l'agost

A més, des de principi d’agost, el pool ha registrat ja vuit nous rècords, inclosos els cinc dies d'aquesta setmana. Dilluns, dimarts i dimecres de la setmana passada es van registrar els altres rècords històrics anteriors als d'aquesta setmana.

Aquest encariment en el preu del mercat elèctric està motivat pels alts preus dels drets d'emissió i l'encariment del gas natural.

En concret, els drets d'emissió s'han encarit fins a superar aquest inici d'agost els 54 euros per tona, quan a començaments d'any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural despunta ja fins als 41,7 euros per MWh, segons dades de MIBGAS.

El preu de l'energia té un pes proper a la factura d'entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges (el cost de les xarxes de transport i distribució) i càrrecs (els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa) i la resta, a impostos.

 

Imatge superior: Electrodomèstics en una cuina / Pexels