Un cop més el preu de l’electricitat esmicola les seves marques anteriors. Aquest dilluns s'enfilarà fins als 154,16 euros per megawatt l'hora (MWh) en el mercat majorista. Es tracta del preu més car de la història, un 6,9% superior al registrat aquest diumenge (144,16 euros). 

El preu de l'electricitat de demà superarà l'anterior màxim històric, el qual es va assolir fa només dos dies, quan divendres el preu de la llum al mercat majorista va ser de 152,32 euros per megawatt l'hora (MWh). 

La lleu teva del cap de setmana tocarà demà a la seva fi. El pròxim dilluns la franja més barata serà entre les cinc i les sis del matí, quan només costarà 125 euros/MWh. En canvi, la franja més cara serà entre les vuit i les nou del vespre, arribant acostar fins a 170 euros/MWh. 

Les comparacions amb l'any passat són odioses. El 143 de setembre de 2020 el preu mitjà diari de l'electricitat va ser de 40,39 euros/MWh, un preu que ara es multiplica gairebé per quatre. 

Resposta de l'Executiu de Sánchez

La pujada astronòmica del preu de la llum està posant contra l’espasa i la paret al govern espanyol que no se’n surt en donar una resposta. En plena onada de clar el preu de la llum va començar a escalar i no s'ha deturat encara.

L'Executiu de Pedro Sánchez va posar en marxa algunes mesures per a pal·liar el cop de la pujada de la llum que no han estat molt efectives, com la rebaixa temporal de l'IVA sobre l'electricitat. Felix Bolaños, ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, no ha descartat que aquesta rebaixa es pugui prorrogar donat el constant augment del preu de l'electricitat.

En una entrevista a elDiario.es, Bolaños ha assegurat: "Estem treballant i ultimant un paquet de mesures per afrontar el problema que tant ens preocupa. Amb gairebé total seguretat aniran dimarts que ve a Consell de Ministres".

Acció municipal

Alguns consistoris han començat a tirar endavant ordenances que limiten o graven l'activitat de les empreses elèctriques, que es beneficien d'aquestes pujades. L'última localitat en anunciar noves mesures sobre les activitats de les empreses elèctriques ha estat Cabanillas del Campo. L'alcalde de la població manxega, José Garcia Salinas, ha encarregat la redacció d'una nova ordenança que estableixi una taxa a les companyies energètiques per fer ús de l'espai públic. 

Cabanillas del Campo no està sol en la seva croada contra les companyies elèctriques, el municipi madrileny de Batres també s'ha decidit a prendre mesures contra aquestes empreses. L'alcalde de la localitat madrilenya, Manuel López Rodríguez, ha decidit suspendre els pagaments a les companyies que subministren energia a l'Ajuntament, donant prioritat a altres pagaments per garantir els serveis públics municipals. López Rodríguez ha pres aquesta mesura com a resposta pel que considera un "permanent abús de les elèctriques". 

 

Imatge principal: Una factura de la llum / Europa Press