El preu de l'habitatge en el conjunt de Catalunya ha pujat un 4,7% el 2019, respecte el 2018, segons l'informe anual d'Idealista. El portal immobiliari xifra en 2.281 euros el preu mitjà del metre quadrat al país, mentre que a la demarcació de Barcelona és de 2.693 euros i a Barcelona ciutat, de 4.115. Tot i això, segons Idealista, els preus a la capital catalana han caigut un 2,5% sobretot als barris de Gràcia (-5,6%) o Horta-Guinardó (-3,7%). Només al districte de Nou Barris s'han registrat preus més elevats que fa un any, un 3,4%.A les demarcacions de Lleida, Girona i Tarragona el preu dels pisos ha pujat un 9,3%, un 5,2% i un 1,8% respectivament.

Entre les capitals de demarcació, amb l'excepció de Barcelona, Girona experimenta la pujada més gran, amb un 15,3% d'augment, que ha deixat el preu en 2,217 euros el metre quadrat. A Lleida, els preus han pujat un 1,1%, i se situen a 1.053 euros el metre quadrat, mentre que els propietaris de Tarragona han augmentat les expectatives també un 1%, fins a situar el preu del metre quadrat en 1.734 euros.

Els preus a Barcelona, a la baixa

Segons Idealista, la caiguda del 2,5% a Barcelona fa que els preus se situïn un 3,8% per sota del màxim registrat el mes de setembre de 2018. El comportament dels preus és a la baixa a tots els districtes menys a Nou Barris. Per barris, l'augment més gran s'ha donat a Can Peguera-El Turó de la Peira (Nou Barris), amb un increment del 16,2%, seguit de Les Tres Torres (Sarrià-Sant Gervasi), amb un 14,4% de creixement, El Carmel (Horta-Guinardó), amb un 13,9% i la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc) amb un 9,9%. Les caigudes més grans, per contra, s'han registrat a Sant Genís i els Agudells (Horta-Guinardó), amb un 11% menys, Vallcarca i els Penitents, amb un 9,7% menys de preu i El Camp d'En Grassot i Gràcia Nova (Gràcia), amb una davallada del 9%.

Per barris, el més ''exclusiu'' és el de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (Sant Martí), amb preus de 6.892 euros el metre quadrat, seguit de Les Tres Torres (Sarrià-Sant Gervasi) amb 6.460 i Pedralbes (Les Corts) amb 6.197 euros el metre quadrat. El més barat, per contra, és el de Ciutat meridiana- Torre Baró-Vallbona (Nou Barris), amb pisos de 1.727 euros el metre quadrat, que juntament amb La Trinitat Vella (Sant Andreu) són els dos únics barris amb preus inferiors als 2.000 euros.

Segons el cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, les dades demostren que les fortes pujades en el preu de l'habitatge de segona mà sembla que han quedat enrere, però considera poc provable que s'estigui davant d'un ''nou cicle baixista''. Considera que l'atomització del mercat provoca que durant els propers mesos es puguin veure preus pujant a les zones on la pressió de la demanda continua creixent, mentre que a les zones amb menys demanda els preus poden quedar estancats o amb lleus oscil·lacions a l'alça o a la baixa.

Encinar també veu el 2020 com un any ''amb més incògnites que certeses'' pel sector immobiliari ja que creu que s'ha d'esperar a la formació d'un nou govern i a les primeres mesures en matèria d'habitatge per saber la direcció que pren el mercat.