Aquest matí s'han fet públiques les dades d'atur d'aquest mes de gener, que a Catalunya ha augmentat en 4.848 persones (1,16%) respecte al mes anterior. En termes interanuals, l’atur registrat es va reduir en 31.057 persones (-6,84%). Pel que fa a la contractació, s’han efectuat 43.168 contractes més que el mes passat i es manté la dualitat entre els contractes temporals i els indefinits.

Aquesta és la dada que hem de tenir en compte segons el president de la Consultoria de Recursos Humans ICSA, Ernesto Poveda, que assegura que "cal fer una nova reforma" en la contractació. "Tenir un atur de 3.476.528 [atur total registrat al conjunt d'Espanya] persones és una càrrega molt gran per a qualsevol país", unes xifres que situen el país només per darrere de Grècia en termes d'ocupació. El que ens hem de preguntar és, segons Poveda, "què estem fent que no sortim d'aquest bucle?"

Per la seva banda, Foment del Treball considera que les dades de l’atur registrat corresponents al mes de gener confirmen la tendència d’alentiment en la reactivació de l’ocupació, constatada des de l’últim trimestre del 2017.

El model de contractació, el problema

Aquestes noves xifres de l'atur han alarmat la societat. Cal tenir en compte, però, que l'impacte més fort s'ha donat al sector dels serveis -turisme, comerç i restauració- que ha patit un augment de l'atur de 5.906 persones en tot Espanya. Segons Poveda, "aquest increment és per l'estacionalitat de després de la temporada de Nadal", i tornarà a pujar, però el problema està en aquest "cicle". 

Cada any trobem un escenari similar: després de la temporada d'estiu i de Nadal, l'atur augmenta per l'acabament dels contractes estacionals durant les vacances. Poveda, en unes declaracions a El Nacional, ha criticat el fet que "tenim un model d'ocupació obsolet" i que el que cal fer són "mesures fiscals per potenciar la contractació a llarg i mitjà termini" en comptes de "penalitzar els que no ho fan". 

L'impacte del procés, una incògnita

Segons Foment del Treball, "aquestes dades ens reafirmen en l’exigència de generar un escenari d’estabilitat institucional i seguretat jurídica per evitar la fugida d’empreses, la pèrdua d’inversions empresarials i consolidar la creació d’ocupació.

D'altra banda, preguntat per si el procés i la crisi política a Catalunya havia afectat l'ocupació, Poveda ha assegurat que des del punt de vista d'ICSA, "aquest ha estat el millor gener en termes de contractació dels últims 3 anys, per a nosaltres i pels nostres clients". De fet, ha assegurat que el PIB -tant català com espanyol- ha crescut a un ritme constant "a banda dels fets polítics". 

Malgrat aquestes declaracions, Poveda assegura que "sabem el que ha passat", però "no podem saber què hagués passat si la situació política hagués estat una altra".