Ja ho teníem après: la millor hora i la més barata per posar la rentadora era entre les 12 de la nit i les vuit del matí. Aquesta franja horària era l'anomenada hores vall, segons la nova factura de la llum que va entrar en vigor el passat mes de juny. Aquest va ser el canvi més notori de la nova factura de la llum, la discriminació horària del preu de la llum, és a dir, en funció de quina hora fem servir l'energia, el preu serà un o un altre. 

Quin és el millor moment per posar la rentadora?

Ara bé, aquesta teoria que molts han aplicat fins ara de, per exemple, posar la rentadora durant la matinada, sembla que ja no sortiria a compte, ja que l'hora vall ha canviat. Segons explica El Mundo, els canvis introduïts pel govern espanyol per contenir el fort augment del preu de la llum han trasbalsat la factura de milions de llars. Els trams establerts el passat mes de juny s'han vist difuminats per la retallada de la part regulada de la factura aprovada per la vicepresidenta Teresa Ribera. El millor moment per posar la rentadora ara és després de dinar.

Els trams horaris es van introduir per aconseguir que les llars anessin adaptant la seva demanda a les hores més barates, entre la mitjanit i les vuit del matí, per tal d'evitar sobrecarregar les xarxes elèctriques i frenar inversions innecessàries.

La diferència entre els trams cars i els barats era molt gran, en ocasions el doble de car. El Mundo recorda que abans que entrés en vigor el reial decret llei de mesures urgents per frenar l'augment del preu de la llum, al mes de setembre, la bretxa arribava als 13 cèntims per kilowatt hora. Coincidia que el moment del dia més barat seguia sent la matinada. 

Els canvis de Ribera afecten els trams

Els trams van funcionar, però les mesures de la ministra Ribera han fet que des del 15 de setembre la bretxa entre hores cares i barates s'hagi reduït un 19%, fins als 10 cèntims de mitjana, i gairebé la meitat dels moments amb la llum més barata del dia ja no són de matinada, ara són a les 15 h i les 16 h. Aquestes hores s'han repetit durant els darrers 40 dies. 

El citat diari posa com a exemple el passat 2 d'octubre, quan l'hora més cara del dia va ser les 12 de la nit, amb un preu de 28 cèntims, i la més econòmica les 4 de la tarda, quan el preu era de 7 cèntims per kilowatt hora.

El preu de la llum avui, dimarts 26

El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista baixarà aquest dimarts un 4,2% fins als 215,83 euros el megawatt hora, convertint-se en el més alt per a un dimarts des que existeixen els registres. 

El preu de la llum segueix lluny dels 288,53 euros/MWh que va marcar el passat 7 d'octubre, últim record històric registrat, si bé ja són 13 dies seguits en què el preu no baixa de la quota dels 200 euros. 

Tot i el descens del 4,23% si es compara amb el registre anterior, respecte al mateix dimarts de la setmana passada el preu augmenta un 4,19%. A més a més, si es tenen en compte els 34,43 euros que marcava fa un any, el preu de la llum s'ha multiplicat per més de cinc (un 527%).

 

Foto principal: Una rentadora / Unsplash - The Creative Exchange