La part més polèmica de la reforma de les pensions, el ja famós mecanisme d'equitat intergeneracional, es començarà a negociar "segurament" aquest mes de juliol, així ho ha confirmat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez en declaracions als mitjans abans de participar al Nueva Economía Forum. 

A més, Álvarez ha assegurat que el que es vol fer és garantir la sostenibilitat del sistema espanyol de pensions i ha apuntat que "les bases ja estan assentades i a partir d'aquí anirem a una negociació que garanteixi per als 'baby boomers' i els no 'baby boomers' una pensió digna, es pot fer i aquí estarem".

Preguntat sobre si hi haurà un nou acord entre el govern espanyol i els interlocutors socials, tal com ha succeït en el primer paquet de la reforma,  Álvarez ha dit que creu que sí que n'hi haurà i que la UGT anirà a la negociació partint d'aquesta base. "Tampoc hem de donar-li més importància a les declaracions del ministre. Ell mateix ha dit que no era el millor dia de la seva vida", segons el líder de la UGT.

Per a Álvarez, l'acord de pensions signat la setmana passada fa que el sistema sigui "sostenible i viable". "Lamento que hàgim d'estar parlant d'això i no de l'acord", ha dit, després d'apuntar que en la negociació que s'obrirà es tindrà l'oportunitat de parlar de tot el que té a veure amb l'equilibri financer de la Seguretat Social. Des del seu punt de vista, "és una fal·làcia obrir un debat que s'ha tancat amb la signatura de l'acord a la Moncloa". "Està tancat perquè l'element clau i fonamental és que, per primera vegada, l'Estat pagarà a la Seguretat Social aquelles despeses que no li són propis", ha apuntat.

"La Seguretat Social ha de fer alguns retocs, sobretot des de la perspectiva dels topalls. Si tant parlem d'Europa i de com es mantenen els sistemes europeus, som el país de la Unió Europea que té el topall més baix, però amb grandíssima diferència", ha recordat.

El sistema serà viable

D'altra banda, ha destacat que l'element fonamental per a veure la viabilitat del sistema és si es gasta igual del que es produeix. "Espanya està en el 10% de PIB, suposant que tot vagi com alguns estudis plantegen, ens situarem en el 13% o 14% del PIB, que és assumible i per tant viable", ha dit.

Álvarez també ha assenyalat que s'hauran d'analitzar els elements que tenen a veure amb la desigualtat que es produeix en el sistema de pensions. "No s'ha fet en aquest procés perquè s'ha anat a 'tant cotitzes tant cobres'", ha explicat, després d'assenyalar que l'Estat ha de sufragar als qui cotitzen menys perquè "és conseqüència del funcionament incorrecte de l'Estat".

D'altra banda, ha apuntat que per als sindicats no ha estat una prioritat els incentius a la jubilació demorada, però que està en l'acord i que no li sembla "ni bé ni malament que totes aquelles persones que el seu treball li ho permeti, així com la seva salut i que vulguin i continuar".

Per últim, Álvarez ha recordat que "El futur del país no implica retardar l'edat de jubilació", ja que l'Estat té un 40% d'atur juvenil o una mica més i per tant, a tots aquests joves que es troben a l'atur cal donar-los "alternativa i allargant la jubilació no la hi donarem".