"Aquesta és una nit de celebració i satisfacció; fa 31 anys que celebrem aquest reconeixement de les pimes i autònoms de Catalunya". Així ha donat el tret de sortida el president de la patronal Pimec, Josep González, a la nit dels Premis Pimes de Pimec 2018. Un acte en què, donada la situació política, el líder de Pimec ha aprofitat per demanar la "derogació del decret-llei" per la fuga de seus i ha tirat en cara al govern de Sánchez el fet de no haver estat convidat a l'acte de reivindicació pel corredor del mediterrani que es va celebrar fa uns dies a Barcelona. 

Una nit en què s'han unit gairebé 1000 persones, entre les quals les grans personalitats del món de la petita i mitjana empresa catalana i també la política, tant catalana com espanyola. Entre elles, el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del parlament de Catalunya, Roger Torrent, el vicepresident del govern i conseller d'economia, Pere Aragonès, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, entre d'altres. 

Gonzàlez ha recordat que "les nostres empreses van bé, malgrat certes informacions negatives que fa un temps es donaven", ha criticat. "Va anar bé el 2017 i encara va millor el 2018, i el PIB de Catalunya creix al voltant del 3% des de fa 15 trimestres seguits i per damunt de la mitjana de l’Estat espanyol", ha explicat. Per últim, ha lloat el fet que "les vendes i l'ocupació milloren tant a Catalunya com a Espanya. La indústria i la construcció creixen per damunt del 5% i el consum es manté". 

Pimec critica "no ser convidats" a l'acte del Corredor

Respecte el corredor del mediterrani, González ha reivindicat que és una infraestructura que "cal urgentment". "Sembla que el govern de Madrid mostra ara més interès pel Corredor, cosa que no s’ha fet en els darrers anys". Amb tot, Pimec assegura que "seguirem reivindicant-lo com una infraestructura urgent i fonamental", i critica que "ens ha sorprès que no fóssim ni informats ni convidats a l’acte reivindicatiu celebrat fa poques setmanes a Barcelona, tenint en compte que representem la
veu del 99,9% del teixit empresarial: les pimes".

"Un bon moment per construir ponts"

González ha canviat la llengua al castellà per dirigir-se directament a la vicepresidenta del govern de Sánchez, Carmen Calvo, per dir-li que "creemos que es un momento favorable y urgente para construir verdaderos puentes de diálogo y para solucionar agravios sociales, económicos y culturales que mejoren las relaciones entre Catalunya y España".

Respecte la 'fuga d'empreses', González ha assegurat que estan "sorpresos" pel trasllat d'alguns, i ha demanat que "es derogui el decret-llei" que facilita el trasllat de seus, perquè "ja va sent hora". 

Per acabar, el president de Pimec ha dir que "no és fàcil conviure amb la situació actual. Però confio en la fortalesa de Catalunya, del seu teixit econòmic i de la seva societat". 

Torra denuncia que "s'ha utilitzat l'economia" contra el procés

Per la seva banda, el president Quim Torra ha lloat les bones xifres de l'economia catalana i ha denunciat el fet que "hem vist com s'ha utilitzat l'economia per deteriorar l'independentisme".  "Vull enviar-los un missatge de responsabilitat", ha afegit, "l'economia catalana va bé, i va bé gràcies a les pimes". 

Finalment, el president de la Generalitat ha afirmat que "portarem sempre al nostre costat la bandera del diàleg, la nostra mirada no entén de fronteres, igual com les nostres empreses, que exporteu arreu del món", ha acabat dirigint-se als empresaris. 

Els premis

Pere Relats, l'actual president del Grup Relats, ha estat el guardonat amb la Medalla de Reconeixement Empresarial, un premi honorífic per la seva "llarga trajectòria professional" i per "ajudar a millorar el teixit productiu de Catalunya". 

D'altra banda, Pimec ha donat el Premi al Millor Treball Periodístic al programa Els Matins de TV3, "per donar veu a les
pimes i per haver-se mantingut fidel en la seva tasca divulgativa i de servei públic amb uns continguts rigorosos i de qualitat"; un premi que ha recollit la presentadora i directora del programa, Lídia Heredia. 

Els altres guardonats han estat Enric Calvo, amb el Reconeixement en el comerç (a títol pòstum); Anna Mendoza, que ha rebut el Reconeixement a la segona oportunitat empresarial (amb la col·laboració de CaixaBank); el Premi PIMEC Jove a NGNY DEVICES, SL. A més, Industrias Tapla ha rebut el Premi Fundació Pimec als Valors d'Empresa; el celler Clos Galena ha rebut el guardó a la Qualitat Lingüística en el món empresarial i l'empresa de canyetes comestibles SORBOS ha rebut el Premi a la Microempresa més competitiva.