El Pier01, el hub tecnològic i digital de Barcelona Tech City, l'associació privada i impulsada per emprenedors locals i start-ups que actualment representa a més de 700 empreses, va celebrar ahir els dos anys de vida i d'èxits. Una festa que va omplir la terrassa del Pier01, al Palau de Mar, amb emprenedors, gent del món de la tecnologia i la innovació i empresaris reconeguts. Dos anys de vida i d'aposta per l'emprenedoria barcelonina, que ara a més comptarà amb un nou campus tecnològic urbà, part de l'estratègia de creixement de l'associació. 

Barcelona Tech City, presidida per Miguel Vicente i amb Miquel Martí com a director general, va engegar l'any 2016 el projecte del Pier01 amb l'objectiu d'establir un espai tecnològic de referència a Europa. Situat al Palau de Mar, Pier01 agrupa en els seus gairebé 11.000 metres quadrats a més de 100 empreses que donen feina a més de 1.000 professionals, i que, alhora, posa a Barcelona com un dels pols tecnològics més atractius per les start-ups. 

Un segon M.I.T 

La idea del campus tecnològic urbà s'emmarca en l'estratègia de Barcelona Tech City de crear un espai amb un "impacte similar al que té el MIT de Boston", referint-se a l'emblemàtic Massachussets Institute of Technology (MIT) nord-americà. L'objectiu és que incorpori nous emplaçaments amb un enfocament transversal, en la mateixa línia que el Pier01, però enfocat a àrees que desperten ja un gran potencial. 

El president Miguel Vicente destaca que “s'està treballant per disposar de més espais per a emprenedors, connectant les diferents zones, des del 22@ al Port i al centre de la ciutat, amb la incorporació de nous emplaçaments i partners per crear el Barcelona Tech City Campus". Així doncs, s'obtindrien més espais amb filosofia d'activitat transversal com la del Pier01, diferents especialitzats en àrees d'activitat com Blockchain, social, ciències de la vida, videojocs, mitjana, mobilitat, IoT o smartcity. 

Aquest campus urbà representarà també "una evolució del conjunt de l'ecosistema". L'objectiu del Barcelona Tech City Campus, que estarà distribuït per la ciutat, és combinar l'especialització amb una certa transversalitat per seguir potenciant l'ecosistema digital i tecnològic de Barcelona.

Un dels primers que es crearà és un hub especialitzat en tecnologia blockchain, amb una ubicació propera al Pier01, en el qual es donarà cabuda a emprenedors, corporacions, inversors i altres agents del sector del blockchain (cadena de blocs, en anglès).

Barcelona, pol estratègic d'innovació

Barcelona ha obtingut un gran reconeixement a nivell internacional en matèria d'emprenedoria i start-ups. L'informe sobre el panorama tecnològic a Europa 2017 realitzat per Atomico - un dels principals fons de capital de risc europeus - situa Barcelona com la quarta ciutat europea per inversió rebuda i la tercera opció preferida pels emprenedors per crear les seves noves startups.

Vicente lloa la ciutat assegurant que “l’ecosistema de Barcelona, en els últims cinc anys, ha evolucionat molt fins a consolidar-se entre un dels més destacats a Europa. Els recents anuncis de més de 30 empreses internacionals que instal·laran les seves oficines o centres d'innovació com Amazon, Facebook, a través de CCC, Microsoft, Oracle, Lidl, NestléMoodle, Satellogic, N26, o IGG per esmentar algunes, indiquen que la tendència és positiva i contribueixen a reforçar la idea que Barcelona s'ha convertit en una plaça de referència a nivell tecnològic i d'innovació.

Segons explica, Barcelona compta amb els actius i els suports necessaris per ser atractiva com a destinació per a empreses i talent internacional. “Les companyies que aposten per Barcelona tenen clar que la ciutat els ofereix un entorn tecnològic i de manera de vida adequats, començant per bon talent local”, reitera Vicente.