La ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Bañez, ha assegurat que en cas que tiri endavant el nou executiu liderat per Mariano Rajoy, s'apostarà per fer totalment compatible el cobrament d'un salari (temps parcial o complet) i el d'una pensió. Sigui quina sigui la feina, l'únic requisit serà tenir 65 anys. Fins i tot s'ha atrevit a posar-hi una xifra: 100% de comptabilitat. Així doncs sense marge d'error ni de probabilitat contrària, la mesura busca allargar la vida laboral dels treballadors i augmentar el nombre i el temps dels que cotitzen. O el que és el mateix, cobrar, cotitzar i tornar a cobrar durant el màxim temps possible.

Des de mitjans de març del 2013 fins a l'actualitat, les persones en edat de jubilació que no tenen dret a pensió completa, poden cobrar el 50% de la pensió i estar treballant per compte propi o extern. Fins llavors, la possibilitat de compatibilitzar feina i pensió només era real pels assalariats a temps parcial i per autònoms amb ingressos inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI). I això actualment es trasllada en les següents xifres: la Seguretat Social paga al voltant de 9.434.000 pensions, la pensió mitjana de jubilació supera els 1.000 euros (un 13% més que cinc anys enrere) de la qual en són beneficiaris 8.574.176 persones (mig milió més que a l'inici de la legislatura). 

Una guardiola amb repte demogràfic

No corren bons temps pel sistema de pensions. O almenys aquest és el missatge que es va desprendre poc després que la Tresoreria General de la Seguretat Social sacsegés fins a dos cops en un mateix mes de juliol el fons de reserva de les pensions. Malgrat les promeses de caire pràcticament electoral cada vegada més lluny de noves eleccions, la guardiola més preuada es segueix fent petita i mentrestant, Bañez reitera que el Fons de Reserva és un instrument d'ús temporal. Però tot i això, no ha pogut concretar que passarà al 2017 quan previsiblement s'esgoti "la guardiola de les pensions" i no es pugui abonar la paga extra de Nadal. 

Conscient d'això i de les veus crítiques que estan emergint contra la seva gestió, Bañez ha explicat que convé trobar mesures que "reforcin el sistema de pensions a mitjà i llarg termini". Sense anar més lluny, les darreres projeccions de Població 2016-2066 asseguren que Espanya podria arribar a perdre fins a mig milió d'habitants en 15 anys o el que encara és més alarmant, 5,4 milions fins al 2066. I dels 41 milions d'habitats que s'estimen per aquell any, 14,2 milions seran més grans de 64 anys. No és d'estranyar doncs que el PP es proposi elevar l'import de la pensió per aquells que decideixin seguir treballant un cop arribin a l'edat de jubilació. Ara bé, potser convindria plantejar-se quines repercussions socials i laborals pot arribar a tenir una mesura a la recerca d'esperança. 

Envelliment actiu

Bañez ha insistit que es tracta d'una mesura d'envelliment actiu per aquells que es sentin amb la capacitat d'aportar voluntàriament la seva experiència a la societat gràcies a seguir treballant. Això podria funcionar sempre i quan, sigui per voluntat i no per obligació. La ministra ha volgut recordar també un informe de la Comissió Europea que indica que Espanya és el país millor preparat en matèria de pensions pel 2016 quan la seva despesa superi ja l'11% del PIB. A tall de comparació, Bèlgica arribarà al 15%. 

En aquesta mateixa línia, un dels indicadors mostra que mentre al 2011 per cada nova pensió es destruïen tres llocs de treball, al 2017 se'n crearan set. I emparada en aquestes xifres favorables, Bañez ha assegurat que "després d'acabar la crisi, Espanya paga més pensions que mai, més altes que mai, i, per primera vegada, la pensió mitjana de jubilació supera els 1.000 euros". A més, ha afegit també que són "més justes que mai, perquè les dones que han treballat i aporten més de dos fills tenen un 15% de complement quan es jubilen." Un escenari que la titular insta a preservar amb consens polític i diàleg social. 

Un altre dels grans compromisos del Govern en funcions d'Espanya és la paga extra de desembre de 2015. I sobre això, la ministra d'Ocupació ha assegurat que les pensions es paguen amb ocupació i cotització. Una fórmula que no funciona sense feina de "qualitat" i un sistema de pensions sostenible a mig i llarg termini. Temps al temps i pensió a pensió amb feina d'entremig.