Nuevo Perte en marxa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns un nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors, que va suposar una inversió pública d'11.000 milions d'euros. Sánchez ha justificat aquest nou PERTE davant de la importància dels semiconductors a tots els sectors productius. "Espanya no perdrà la cursa davant de la tecnologia més avançada", ha afirmat. Sánchez ha destacat que aquest pla és una gran aposta, "ambiciosa" i "audaç", per avançar en l'autonomia estratègica d'Europa.

L'escassetat de microxips i semiconductors ha estat un dels problemes que ha hagut d'afrontar l'economia mundial després de la pandèmia de covid, per la qual cosa la Unió Europea va mostrar la seva intenció d'augmentar la fabricació d'aquests components per reforçar la seva autonomia. Els PERTE, una de les potes principals del Pla de Recuperació, són projectes estratègics per al futur de l'economia espanyola que el govern espanyol pretén impulsar mitjançant la col·laboració entre administracions, empreses i centres d'investigació. Ja hi ha nou PERTE aprovats: vehicle elèctric, salut d'avantguarda, energies renovables, agroalimentari, nova economia de la llengua, economia circular, indústria naval, aeroespacial i cicle de l'aigua.

 

Inversió autoritzada

Durant la seva intervenció en la II edició del fòrum Wake Up Spain, Sánchez ha destacat que Espanya està liderant l'execució dels plans de recuperació a Europa i que ja ha rebut 19.037 milions d'euros de la Comissió Europea. En aquell temps s'ha autoritzat la despesa de 27.928 milions d'euros dels exercicis pressupostaris per a l'any 2021 i 2022; s'han publicat 1.612 convocatòries (fins a 22 de març); i s'han resolt més de 524 convocatòries per 8.552 milions d'euros, que han beneficiat a més 11.000 projectes.

El president espanyol ha subratllat que aquests projectes són darrere de la recuperació econòmica i de la creació d'ocupació que es registrava en el país en aquests últims mesos, encara que ha lamentat que la invasió d'Ucraïna "augmenta la incertesa" i "afecta l'estabilitat econòmica". Ha demanat unitat a l'oposició per superar l'actual situació i que el pla de xoc davant del conflicte a Ucraïna sigui aprovat en les Corts Generals, ja que suposa la mobilització de més de 16.000 milions d'euros i inclou mesures "excepcionals" per fer front a aquesta situació que "ens fa tornar a un temps que pensàvem que estava desterrat".