Un dels compromisos del govern espanyol per rebre els fons europeus Next Generation va ser impulsar les energies renovables. Aquest dimarts, l'Executiu de Pedro Sánchez ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) d'Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge (ERHA), a través del qual es mobilitzaran inversions superiors als 16.300 milions d'euros i amb el qual es preveu la creació d'uns 280.000 llocs de treball directes i indirectes.

L'encarrega de presentar el projecte en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha estat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha assenyalat que el projecte comptarà amb un pressupost públic d'uns 3.588 milions d'euros i també es calcula que es canalitzaran altres 5.390 milions de capital privat.

A més, Ribera ha defensat que el PERTE incorpora elements transversals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com la formació o la inversió directa, amb 17 mesures facilitadores sobre transició energètica; mobilitat amb gasos renovables; capacitació, formació professional i ocupació; i àmbit tecnològic i digital, amb una dotació econòmica pública de 3.362 milions, que es preveu que permetran captar altres 4.060 milions de capital privat. En total, el sector públic aportarà més de 6.900 milions d'euros i es calcula que s'atraurà una inversió privada pròxima als 9.500 milions.

El PERTE s'allargarà fins al 2026

Pel que fa a la licitació i execució de totes aquestes inversions s'atorgaran mitjançant convocatòries de concurrència competitiva i tindran en compte la participació de pimes, l'impacte sobre la cohesió territorial, la transició justa, la creació d'ocupació i la innovació, entre altres aspectes, encara que tindrà prioritat la inversió a curt termini que sigui compatible amb la consecució de les metes fixades per al mitjà i el llarg termini.

En aquest sentit, el gruix de les línies d'ajuda i actuacions de suport del PERTE estaran disponibles entre 2022 i 2023, i els projectes beneficiaris s'executaran fins a 2026, detalla l'Executiu en un comunicat. De fet, alguns dels programes ja estan en marxa atès que quatre convocatòries dotades amb més de 500 milions d'euros en conjunt ja han superat la fase d'informació pública i veuran la llum en les pròximes setmanes.

Objectius

Una de les coses més importants del PERTE són els objectius que persegueix. En aquest punt, entre les prioritats del Ministeri hi trobem el desenvolupament de centres d'excel·lència vinculats a l'hidrogen renovable, així com la capacitació professional entorn d'aquest camp. Alhora, se subvencionaran les aplicacions en el transport pesat, com a embarcacions, ferrocarrils, camions i autobusos, i els projectes electrolitzadors de gran escala relacionats amb usos industrials locals i aplicacions comercials.

Un altre dels elements en els quals posa l'accent el projecte és en l'impuls a la cadena de valor de les renovables i per això es donaran suport a propostes d'innovació i es reforçarà la capacitat de fabricació d'equips i components associats a les energies netes. La suma de les ajudes ascendeix a 765 milions d'euros, a través dels quals s'esperen canalitzar altres 1.600 milions privats.

D'altra banda, l'eòlica marina serà una de les principals apostes del PERTE i per al seu desplegament en les aigües continentals es finançaran a fons perdut les plataformes d'assaig, es donaran suport als projectes pilot i es costejarà l'adaptació logística de les infraestructures portuàries, detalla l'Executiu.