La patronal Foment del Treball, la Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció Fecavem i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) han adreçat avui una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, una carta per reclamar que els  ciutadans i empreses catalanes titulars de vehicles no hagin de pagar el nou Impost d’Emissions de CO2.

Les tres entitats han demanat deixar sense efecte aquest impost "fins a finalitzar la pandèmia i, com a mínim l’any 2023". Aquest impost grava aquells vehicles de tracció mecànica que generen emissions de diòxid de carboni i que, segons va dir Calvet a mitjans d'abril de l'any passat, és "molt necessari" per poder impulsar polítiques ambientals.  Segons el text remès a la conselleria, aquest impost genera pressió fiscal en un context de crisi per la Covid i només s'imposa a Catalunya, mentre que no existeix a altres territoris de l'estat espanyol. 

Pressió fiscal

Les entitats demanen no augmentar la pressió fiscal per la ciutadania i les empreses en un exercici que "no fa preveure bons escenaris a curt ni a mitjà termini" a causa de l'evolució de les dades epidemiològiques.

"Aquest ajornament que es proposa no comporta cap exempció, sinó que es posposa la seva entrada en vigor, atenent a la gravetat social i econòmica vigent", exposen les patronals a la carta.

A més, també diuen que aquest impost "no aporta una contribució significativa a les arques de la Generalitat", i que no compensa l'esforç dels contribuents que es troben afectats per la crisi de la Covid en "aquests moments tan incerts i complicats".

Implicació del sector en el canvi climàtic

El sector demana "impulsar polítiques verdes que accelerin la transformació del sector de l’automoció cap a les baixes emissions o zero", alhora que demana recuperar l'economia i l'activitat en el sector de l'automòbil, que mobilitza fins al 10% del PIB català. "El joc d'equilibris és difícil, però cal tenir un ordre de prioritats si volem, entre tots, tirar endavant", exposen les entitats a la carta remesa al Govern.

Les patronals es comprometen a suplir la manca d'informació i certeses sobre si empreses i la ciutadania hauran de fer front a l'impost, el valor del qual podria arribar al voltant dels 200 euros, segons les entitats.