El Govern destinarà 13 milions d'euros a ajuts a la indústria de l'automoció, una de les més impactades per la reconversió del sector i per la crisi de la pandèmia. El sector de l'automoció ja vivia un moment de "transformació profunda" abans de l'arribada de la pandèmia de coronavirus, tal com explica el DOGC.

Estan previstes dues línies d'ajuts, segons ha avançat el diari Ara. Una d'aquestes serà de 10 milions d'euros i servirà per fer "inversions empresarials d'alt impacte". L'altra serà de 3 milions d'euros i anirà destinada a processos de reflexió "estratègica i desenvolupament de plans de transformació i negoci per a empreses de la cadena de valor", tal com indica el DOGC.

Els ajuts seran directes i s'articularan a través de la direcció general d'Indústria i l'agència ACCIÓ.

L'automoció a Catalunya

El sector de l'automoció és el tercer més important de la indústria catalana, per darrere del químic i el de l'alimentació: representa un 10,2% del PIB i dona feina a unes 143.000 persones. A Catalunya es fabriquen mig milió de vehicles cada any, el 20% del total a l'Estat, i la indústria de l'automoció es considera vital per la resta de sector que en depenen, sobretot unes 500 empreses auxiliars.

El virus, però, ha intensificat la urgència d'ajudar la indústria del material de transport, que ha caigut en el seu conjunt (automoció, ferroviari, naval) en un 38,4%. Segons les últimes dades disponibles, el juliol del 2020 el sector de vehicles de motor tenia 33.070 persones afectades per ERTO, un 84,1% de la seva afiliació a la Seguretat Social.

Les subvencions en detall

La línia de subvencions destinada a inversions empresarials d'alt impacte preveu que els projectes es puguin executar fins al desembre del 2022. Les subvencions tindrien diverses finalitats, com mantenir l'activitat productiva i l'ocupació directa a Catalunya, implementar millores en el procés productiu, atraure noves activitats d'aquest àmbit a Catalunya o adequar i millorar les instal·lacions actuals en aquells projectes de reindustrialització de plantes productives que hagin anunciat el cessament de la seva activitat.

L'ajut serà del 10% de la despesa subvencionable, amb un màxim d'un milió d'euros per projecte.

Els ajuts per processos estratègics i de transformació tecnològica i negoci preveuen subvencionar amb un màxim de 15.000 euros a cada empresa i anirien destinats a les despeses d'assessorament extern que explorin noves oportunitats de negoci en la indústria de la mobilitat i desenvolupin el pla de negoci per materialitzar-lo.

El Govern calcula que els ajuts poden beneficiar unes 200 empreses a Catalunya. Les bases ja s'han publicat al DOGC i en els propers dies s'obrirà la convocatòria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat