El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dilluns que la crisi generada per la covid-19 ha afectat els terminis regulats per la llei del canvi climàtic i l'impost a les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica. Segons ha dit, en la situació actual és "molt difícil" donar compliment al calendari del padró definitiu -a través del qual es gestiona l'impost- així com la tramitació d'informació pública i la resolució d'al·legacions.

"Ens obligarà a modificar el calendari previst", ha reconegut, afegint que caldrà fer una proposta "tècnicament viable" per la liquidació de l'impost, que va meritar el 31 de desembre per l'exercici del 2019.

D'altra banda, també ha explicat que pel que fa al cobrament de l'import per a l'exercici del 2020, el Govern proposarà una reducció perquè tingui en compte de forma proporcional els dies que haurà estat en vigor l'estat d'alarma. Segons Calvet, tot i que és un impost a la tinença de vehicles durant l'estat d'alarma la mobilitat ha estat restringida, fet que ha limitat l'ús de vehicles.

El conseller ha insistit també en la "bondat" de l'impost, que té com a objectiu "la lluita contra el canvi climàtic", i ha apuntat que l'impost és "molt necessari" per poder impulsar polítiques ambientals.

A més, Calvet ha explicat que el Govern està preparant "una mena d'òmnibus" de tramitacions urbanístiques i ambientals. També ha assegurat que es vol habilitar el mes d'agost des del punt de vista urbanístic perquè sigui possible gestionar expedients, tramitar-los i aprovar-los si s'escau durant aquest mes de l'estiu.

Durant la seva intervenció inicial via telemàtica en comissió parlamentària, Calvet ha destacat la importància de no oblidar el medi ambient. "No poden defugir l'emergència sanitària però no podem oblidar que també estem en emergència climàtica", ha remarcat.

En aquest sentit, ha demanat també vincular la post-emergència a "l'agenda verda catalana", concretada en la transició energètica, la descarbonització i l'economia circular. "Tenim molt clar que la post-emergència ha d'anar vinculada a l'agenda verda", ha conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat