Està clar que la guardiola de les pensions no és la mateixa que la que acumulava Espanya fa uns anys. Amb a penes 2.000 milions d'euros, hauria d'acontentar la generació nascuda entre finals dels anys 50 i finals dels 60, la més nombrosa de la història. 

Un gran repte pel govern de l'Estat i més concretament pel ministeri de Seguretat Social, que es planteja solucions com, augmentar les contribucions en un 0,5%, és a dir, actuar per la banda dels ingressos.  Així, el ministre José Luís Escrivá, activaria el mecanisme d'equitat intergeneracional i es derogaria el factor de sostenibilitat que va activar el Partit Popular. 

Un mecanisme temporal

Així ho ha anunciat el ministre aquest dimarts, com a alternativa al fet de retallar la despesa en pensions. Un mecanisme que es posaria en marxa a partir del 2023 durant un termini de deu anys, fins al 2032. Tot i això, la idea és que es verifiqui cada tres anys el nivell de despesa per veure si és necessari aplicar altres mesures. 

Aquesta mesura es traduiria en una reducció de 4 o 5 euros mensuals per un treballador amb el sou de 1000 euros. Així s'ampliaria la guardiola de pensions. 

Un mecanisme que el Ministeri ha assegurat que s'activaria "únicament si s'aprecia una desviació" de la despesa en pensions, és a dir, si les mesures que s'han plantejat en el primer bloc i les que es poden aprovar al segon "no tenen l'efecte previst", o bé si hi ha algun imprevist o una crisi econòmica, per exemple. S'insisteix que és un sistema contingent, que només s'aplicarà en cas que sigui necessari. En cas que la despesa en pensions s'adeqüi al que la Comissió Europea considera sostenible, es retornarien els diners via augment de les pensions o reducció de les cotitzacions. 

Necessari un acord

Des del Ministeri indiquen que aquest mecanisme "substitueix" el factor de sostenibilitat del 2013, l'aplicació del qual era "automàtica, permanent" i suposava "una retallada en la pensió inicial a mesura que avançava l'esperança de vida".

Una proposta que el ministeri ha presentat aquesta tarda en la reunió de la taula de diàleg dels agents socials i que hauria d'introduir-se com a esmena en la legislació de la primera part de la reforma de les pensions que ja està en tràmit en les Corts. Abans, s'haurà d'arribar a l'acord entre els agents socials en una discussió que avui tan sols ha arrencat, perquè fins al moment, Escrivá no havia concretat quins serien els seus plans.

Dos mecanismes 

Es tracta, en definitiva, de dues mesures que posen sobre la taula:  La primera, apujar les cotitzacions durant deu anys a partir del 2023 i, la segona, revisar els comptes cada tres anys a partir d'aleshores i aplicar mesures correctores si hi ha desviacions.

Tot i això, el ministeri recalca que primer punt és la "reactivació" dels fons de reserva de la Seguretat Social "a través d'una petita aportació finalista temporal". 

 

Imatge principal: El ministre José Luís Escrivá / ACN