El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha afirmat que la "vida econòmica" a Catalunya "s'ha normalitzat" tot i que la situació política encara sigui "anòmala". Ho ha dit en una presentació a la Cambra de Comerç de Sabadell, on ha parlat sobre les perspectives econòmiques a Catalunya en els propers anys.

Tanmateix, Oliu ha opinat que el dinamisme de l'economia catalana "és menor al que correspondria" com a conseqüència de les "incerteses" en l'àmbit de la política.

"Una situació de conflicte sempre genera menys dinamisme", ha argumentat el president de l'entitat, que ha matisat que "el substrat econòmic és positiu" a Catalunya, la qual cosa fa que no es pugui "queixar gaire". Durant la conferència 'Perspectives econòmiques 2019' aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Sabadell, Oliu ha criticat que els pressupostos generals de l'Estat augmentin la fiscalitat: "Això és problemàtic i debilita el dinamisme de l'economia".

El Sabadell, condicionat pel TSB

Oliu també ha volgut posar sobre la taula les perspectives pel Banc Sabadell, i ha admès que els resultats de l'entitat del 2018 estaran "molt condicionats" pels problemes informàtics de la filial britànica de l'entitat, TSB, ja que van generar sobrecostos.

"Ens haurà costat un dineral", ha afirmat Oliu aquest dilluns durant la conferència. La integració de la plataforma tecnològica del TSB a la de tot el grup va ocasionar que milions d'usuaris del banc al Regne Unit no poguessin accedir als seus comptes a través de la web i l'app i també va haver alguns casos en què persones van poder veure on-line tots els comptes dels quals eren persones autoritzades, encara que no en fossin titulars.

Oliu ha explicat que el 2018 ha estat un any "bastant enrarit" i "complicat", entre d'altres factors, pels problemes derivats de la migració informàtica del TSB. Tanmateix, el president del Banc Sabadell ha remarcat que els costos addicionals pels problemes tècnics de la filial al Regne Unit només afectaran l'exercici de l'any passat i ha afirmat que les perspectives per al 2019 són "positives".

"TSB ja funciona", ha remarcat Oliu, encara que ha reconegut que a l'abril va estar "uns dies sense dormir". "Si una cosa no funciona has de fer el que sigui fins que funciona. Vam posar tots els esforços i el banc va ser capaç de solucionar-ho", ha dit el president del Banc Sabadell. "Van ser uns problemes complicats però menys complicat del que ha semblat", ha puntualitzat.

"La migració va ser perfecte, el que va fallar va ser l'aplicatiu que donava accés digital als clients", ha dit Oliu, que ha retret que els mitjans de comunicació i les xarxes socials van magnificar el problema, que va arribar a instàncies polítiques. De fet, el Parlament britànic va citar a declarar directius del TSB i del Banc Sabadell perquè donessin explicacions sobre els problemes tècnics.

Oliu ha remarcat que afronten aquest exercici amb menys riscs, un cop superada la migració informàtica del TSB i amb la venda de la seva filial immobiliària, Solvia, al grup suec Intrum per 300 milions d'euros.