La ciutat de Nova York és, indiscutiblement, la ciutat de les obres faraòniques de l'època contemporània. El pont de Brooklyn, l'Empire State... podríem seguir una estona anomenant obres d'arquitectura que han estat una autèntica revolució per al planeta. Doncs bé, fa poques setmanes es va presentar el que segurament superarà tot això, New Mannahatta. Aquest nou projecte suposaria ampliar l'illa de Manhattan per guanyar un total de set milions de metres quadrats a la badia del riu Hudson, és a dir que Nova York deixaria de créixer en vertical per un temps per fer-ho en horitzontal, annexionant l'illa Governors, un illot que amb el pas dels anys s'ha convertit en un monument nacional, però que anteriorment va acollir una base militar. El projecte busca principalment acabar amb la crisi habitacional que pateix l'illa des de fa anys, a més també ajudaria a prevenir un possible problema futur per a la ciutat, la pujada del nivell del mar, per tant, amb aquesta gran ampliació s'evitaria que la capital financera del món acabés per sota del nivell del mar. Dit d'una altra manera, el pla és afegir a 712 hectàrees de terreny al sud de Manhattan, el que suposaria una superfície semblant a Central Park.

El nou projecte faraònic de Nova York ha estat ideat per Jason M. Barr, un professor de la Universitat de Rutgers i prestigiós expert en urbanisme, i segons va declarar al New York Times, la iniciativa contempla la creació de fins a 178.000 nous habitatges que acollirien a 250.000 nous habitants a Manhattan, amb una densitat poblacional semblant a la que hi ha actualment a l'illa, amb una diferència important hi hauria 98 hectàrees de zones verdes. Això ajudaria a lluitar contra un dels grans problemes de la ciutat, el dèficit en habitatge, per dues causes, l'elevat preu, que ja torna a estar a nivells prepandèmia, o dit d'altra manera, disparats, especialment a Manhattan. Alhora, si obviem les dades dels dos últims anys, marcats per la pandèmia, en els últims 10 anys s'han construït un total de 171.000 habitatges a Nova York, tots en vertical, amb una capacitat per 417.000 persones,  una xifra realment insuficient si mirem l'augment de la ciutadania que ha estat de prop de mig milió de persones. Tot plegat ajudaria a rebaixar els preus, ja que a hores d'ara si vols llogar un apartament de 60 m² a Manhattan has de pagar uns 3.500 euros al mes

manhattan proposal

Aquest és el projecte presentat per Jason M. Barr - Jason M. Barr

A propòsit d'això, aquesta ampliació de l'illa, a més de garantir que la població de la ciutat pugui seguir creixent en una zona propera a Wall Street, també evitaria la qüestió de les inundacions futures i la pujada del nivell del mar, ja que s'ampliaria i es redefiniria l'illa de Manhattan per la part sud i s'afegiria i elevaria el terreny en aquells punts on sigui necessari. Això seria possible gràcies al fet que el nou barri estaria flanquejat per un dic que protegiria l'illa de la mar, al mateix temps que permetria estendre la xarxa de molls i faria possible la construcció d'un carril verd que vorejaria New Mannahatta.