Dia rere dia els ciutadans de l'Estat espanyol s'afronten a un nou rècord del preu de l'electricitat. La pujada meteòrica del preu de la llum ha indignat ciutadans, però també municipis. Alguns consistoris han començat a tirar endavant ordenances que limiten o graven l'activitat de les empreses elèctriques, que es beneficien d'aquestes pujades. L'última localitat en anunciar noves mesures sobre les activitats de les empreses elèctriques ha estat Cabanillas del Campo. L'alcalde de la població manxega, José Garcia Salinas, ha encarregat la redacció d'una nova ordenança que estableixi una taxa a les companyies energètiques per fer ús de l'espai públic. 

Caixes, transformadors, torres d'alta tensió o pals elèctrics són alguns dels elements pels quals les companyies hauran de pagar si la nova ordenança tira endavant. Garcia Salinas ha considerat a la Cadena SER que "ens sembla de justícia social que aquestes companyies, que fan un gran negoci amb els seus subministraments i tenen beneficis multimilionaris, contribueixin amb la població de Cabanillas, abonant una taxa que és justa, ja que s'utilitzen per a aquest negoci l'espai comú de tots els veïns".

Si bé l'argument de l'alcalde es podria fer servir en qualsevol moment, el mateix Garcia Salinas ha reconegut que el context actual, amb les grans pujades del preu de la llum ha contribuït en aquest projecte. "En un moment en què ells tenen molt poca solidaritat amb el conjunt dels ciutadans, hem vist apropiat tornar-se-la", ha assenyalat

El cas de Batres

Cabanillas del Campo no està sol en la seva croada contra les companyies elèctriques, el municipi madrileny de Batres també s'ha decidit a prendre mesures contra aquestes empreses. L'alcalde de la localitat madrilenya, Manuel López Rodríguez, ha decidit suspendre els pagaments a les companyies que subministren energia a l'Ajuntament, donant prioritat a altres pagaments per garantir els serveis públics municipals. López Rodríguez ha pres aquesta mesura com a resposta pel que considera un "permanent abús de les elèctriques". 

La intenció del batlle madrileny és suspendre els pagaments fins que "es produeixi un retrocés dels preus de l'electricitat a valors que permetin a la ciutadania espanyola un consum mínim indispensable amb uns costos continguts". 

L'alcalde de Batres, municipi de prop de 1.750 habitants del sud de la Comunitat de Madrid, afirma que el preu de l'electricitat "està produint un perjudici insòlit en totes les economies domèstiques, en els costos empresarials i en la despesa de totes les administracions per al subministrament energètic". 

 

Imatge principal: Un grup de torres d'alta tensió / Efe