Les noves restriccions han provocat el tancament de 36 hotels més a Barcelona. D'aquesta manera, ara hi ha 124 establiments oberts dels 438 registrats en el cens d'hotels i hotels apartament de la ciutat, un 28% del total. En total, sumen 14.000 habitacions, un 35% del total. El Gremi d'Hotels de Barcelona ha advertit d'una situació "dramàtica" pel sector i ha recordat que l'activitat es troba pràcticament "anul·lada" des de març, tant per l'emergència sanitària com per les restriccions aplicades per fer front a la pandèmia.

L'associació considera que la situació del sector es veu agreujada per la "falta de resposta" de les administracions i reclama mesures "pal·liatives" per "equilibrar" els efectes de les noves mesures. Des de maig, quan es va permetre als hotels tornar a obrir les portes després de l'aturada d'activitat provocada per la pandèmia, 160 establiments van reobrir a la ciutat. Davant d'un "context de restriccions molt fort que impedeix la seva activitat" i la "falta de suport" de les administracions, 36 d'aquests establiments han decidit tornar a cessar l'activitat.

S'espera que entre vuit i quinze hotels més tanquin fins a finals de desembre, segons l'ACN. Per "alleugerir" aquesta situació, el gremi reclama mesures "pal·liatives contundents", principalment econòmiques, fiscals i laborals.

Un sector a la corda fluixa

En el conjunt del sector de l'hostaleria espanyola, cada vegada la situació es torna més crítica. S'estima que perdrà entre el 25% i el 30% dels 300.000 establiments amb què compta a causa de l'impacte de la crisi sanitària de la Covid-19, si bé els que es puguin mantenir i renovar sortiran reforçats. Es tracta d'un sector que representa el 6,2% del PIB espanyol, amb 1,7 milions de llocs de treball i una facturació de gairebé 124.000 milions d'euros abans de la pandèmia. Per això, és important acompanyar-lo en el procés de reconstrucció i recuperació que tenen per davant.

La ministra Reyes Maroto, preguntada sobre per què es posa el focus en l'hostaleria quan —segons els informes del Ministeri de Sanitat— la majoria dels contagis es produeixen en reunions familiars, assenyala que el sector hoteler "s'ha preparat de manera molt dura" amb protocols per ser segurs. Admet que "es posa al focus allà", el que "d'alguna manera està portant el problema a espais" on si es respectessin les mesures higienicosanitàries "no hi hauria d'haver cap problema" per prendre un cafè o gaudir d'un dinar o sopar.

 

Imatge principal: Pla obert de l'Hotel Palace de Barcelona amb dues noies caminant. ACN