L'hostaleria perdrà entre el 25% i el 30% dels 300.000 establiments amb què compta a causa de l'impacte de la crisi sanitària de la Covid-19, si bé els que es puguin mantenir i renovar sortiran reforçats. Així s'ha posat de manifest en els Esmorzars per a l'Emprenedoria, convocats per l'Institut d'Emprenedoria Avançada (IEA) i Unusual Business, en els quals han participat el president del grup Osborne, Ignacio Osborne, i el seu conseller delegat, Fernando Terry.

D'altra banda, aquest dimecres, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto ha indicat que confia que les mesures restrictives que afecten l'hostaleria en el nou estat d'alarma siguin "de caràcter temporal", ja que "el sector ja no aguanta més restriccions". Durant la seva intervenció en un fòrum virtual sobre turisme organitzat pel diari SUD, Maroto ha afirmat que el sector "està en una situació molt crítica", d'allà la importància que les administracions l'acompanyin reduint costos fixos davant de la caiguda important de la seva activitat i ingressos.

Necessitat d'emprenedoria al sector

Es tracta d'un sector que representa el 6,2% del PIB espanyol, amb 1,7 milions de llocs de treball i una facturació de gairebé 124.000 milions d'euros abans de la pandèmia. Per això, és important acompanyar el sector de l'hostaleria i la restauració en el procés de reconstrucció i recuperació que tenen per davant.

"Els que sobrevisquin tindran una oportunitat molt important per recuperar-se i créixer. Però serà molt necessari abordar els negocis des de l'emprenedoria", ha assenyalat el president del Grup Osborne, que ha afegit que l'hostaleria és molt necessitada d'emprenedoria. "Cal renovar la manera de fer negoci i desenvolupar nous procediments de gestió per millorar-la en totes les àrees", ha afirmat. Terry també ha ressaltat que tendències o models de negoci com el take away i delivery han vingut per quedar-se i continuaran creixent.

La ministra Reyes Maroto, preguntada sobre per què es posa el focus en l'hostaleria quan, segons els informes del Ministeri de Sanitat, la majoria dels contagis es produeixen en reunions familiars, Maroto ha assenyalat que el sector hoteler i el turístic en general "s'ha preparat de manera molt dura" amb protocols per ser segurs. Ha admès que "es posa al focus allà", el que "d'alguna manera està portant el problema a espais" on si es respecten les mesures higienicosanitàries "no hi hauria d'haver cap problema" per prendre un cafè o gaudir d'un dinar o sopar, ha opinat.

"Els ERTO estan per quedar-se", segons Maroto

Per això, la titular de Turisme ha confiat que les mesures siguin "quirúrgiques, molt localitzades" i "molt temporals perquè el sector s'ha preparat" per oferir espais segurs, mentre ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans.

Quant als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), ha recordat que es va acordar prolongar-los fins al proper gener i "la voluntat del govern espanyol és que aquestes mesures es mantinguin el temps que sigui necessari perquè han estat eficaces", encara que ha refusat parlar de terminis. En el mateix sentit, ha dit que el ERTO "és una mesura que està per quedar-se" i s'ha mostrat partidària d'incorporar-la al marc de relacions laborals de forma estructural, com tenen altres països com Alemanya.

 

Imatge principal: Manifestació del sector de l'hostaleria per la crisi coronavirus. Foto: Maria Contreras Coll