En una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio, l'economista Santiago Niño Becerra ha afirmat que "Des d'un punt de vista purament econòmic, Catalunya no necessita la independència". Ara bé, ha apuntat que necessita "l'estatut de Gernika i altres coses", una autonomia econòmica completa.

Niño Becerra  n'està convençut que els canvis arribaran, però no per iniciativa de Madrid, sinó per les pressions "de Frankfurt i de Brussel·les". L'economista no creu que el PSOE sigui molt favorable a grans canvis en l'administració territorial, però apunta que en l'actualitat el govern de l'Estat està sotmès per complet al sistema econòmic internacional: "Si el senyor de BlackRock truca a Pedro Sánchez i aquest és a la dutxa, surt de la dutxa i agafa el telèfon", ha explicat obertament. I ha afegit que, avui en dia, "governi qui governi, és exactament igual. Qui mana és el poder econòmic".

Niño Becerra creu que Europa i els poder  econòmics estan interessats en garantir que les regions d'Europa que poden mantenir un dèficit zero (i Catalunya n'és una), mantinguin els seus comptes nets. I per això n'estava convençut que els catalans obtindrien l'autogovern (si més no, en l'àmbit econòmic) el 2018. Ha confessat el seu error. I ha avançat que creu que ara aquest procés, que és inexorable, es retardarà uns anys, perquè s'apropa una gran crisi. I ha pronosticat greus problemes per als ciutadans: "Espanya, Portugal o Itàlia patiran molt quan el BCE deixi d’injectar diners al sistema econòmic". I assegura que això passarà ben aviat, perquè el sistema és insostenible.