Catalunya "serà econòmicament independent molt aviat", segurament "abans d'acabar l'any". Són les paraules de l'economista Santiago Niño-Becerra en una entrevista al programa Tot es mou de TV3. Niño-Becerra ha argumentat que "és perfectament plausible" un "pla Ibarretxe" per a Catalunya abans del 31 de desembre d'enguany, una màxima que ja havia deixat anar en altres ocasions i que avui ha tornat a defensar. 

L'economista s'ha mostrat "completament segur" que més independència econòmica per a Catalunya és factible a curt termini. Segons ha explicat, "el problema que té Europa actualment és el dèficit, ja que està obligada a arribar a un dèficit del 0% el 2020. A mesura que ens acostem a aquesta data s'aniran prenent mesures per arribar a aquesta xifra, i a Catalunya seria una de les mesures que li permetria arribar-hi". 

En aquest sentit, Niño-Becerra ha explicat que Catalunya té un cert dèficit català però "també té dèficit fiscal interregional", i "si ara recuperés aquest últim, tindria superàvit". D'aquesta manera, "hi ha una sèrie d'àrees a Europa que tenen unes possibilitats econòmiques que altres parts no tenen, i dotar-les de més autonomia o independència, és un tema purament estratègic" per Europa per acomplir el seu deure del 0% de dèficit, ha explicat. 

10 anys de la caiguda de Lehman Brothers

L'economista ha comentat també a l'entrevista les seqüeles de la crisi del 2008 que va començar amb la caiguda de Lehman Brothers, de la qual ara ja en fa deu anys. "La crisi encara no s'ha acabat, ara tot just hem començat la tercera part de la crisi, que es tradueix en enrenou als bancs, concentracions, guerra comercial, databaixos amb les divises, etcètera"

"Aquests darrers quatre anys de creixement sobretot a països perifèrics ha estat per factors externs". En aquest sentit, "hem tingut una vida econòmica completament dopada, ara ja s'han esgotat els recursos de l'anestèsia i ara ens trobarem com realment estàvem després de la crisi". Amb tot, ha assegurat amb optimisme que "també en sortirem".

Els salaris "no pujaran"

Niño-Becerra ha parat atenció als salaris, assegurant que "Els salaris, en termes de mitjana, no pujaran", perquè la demanda de treball és molt més baixa que l'oferta. Espanya està guanyant competitivitat per la via salarial, i això és "una mala cosa". En relació a la inflació, l'economista ha explicat que "si una persona ha de guanyar 100 el 2018, està guanyant 98, i per tant hi ha una pèrdua de poder adquisitiu". 

"Els mileuristes gairebé són uns privilegiats, perquè almenys vol dir que tenen feina". "Els millennials són qui patiran més tot aquest canvi", ha assegurat. 

L'habitatge ha canviat de mans

Preguntat per l'alça dels preus de l'habitatge, Niño-Becerra ha explicat que "el preu de la vivenda va en funció de moltes coses, entre elles de la capacitat de compra de la persona, que depèn molt de la capacitat d'accedir a un crèdit"

Així doncs, explica que la propietat de l'habitatge ha canviat de mans, ja que "l'any 2008 principalment eren persones qui compraven vivenda, perquè les entitats financeres els donaven hipoteques -de fins al 140% del valor de la vivenda- i moltes facilitats. Ara molts fons d'inversió són els qui compren vivenda i les hipoteques que es donen, arriben com a màxim al 80%, cosa que marca dues situacions molt diferents". 

Pel que fa al mercat del lloguer "està passant el mateix: quan la gent no pugui pagar més ni hi estigui disposada, el preu deixarà de pujar". Ara mateix, són "els fons d'inversió els qui dominen el mercat immobiliari", ha assegurat Niño-Becerra. 

"Al món sobra diner"

Preguntat per si creu que el tipus d'interès de les hipoteques pujarà, Santiago Niño-Becerra ha assegurat que ell creu que en un horitzó de 10 anys, "pujarà, però molt poc". Al cap i a la fi, ha dit, "el tipus d'interès és el preu del diner, i al m eón sobra diner", i "no té sentit que haguem de pagar més per un bé que sobra".