L'objectiu més immediat del nou Govern en solitari d'Esquerra són els pressupostos, que el fins ara conseller d'Economia, Jaume Giró, tenia encarrilats. El relleu l'agafa Natàlia Mas Guix, la nova consellera d'Economia, que, a diferència dels noms més mediàtics i polèmics com el de Gemma Ubasart o Joaquim Nadal, és un perfil de partit dels republicans, que porta molts anys treballant al darrere.

🔴 Nou Govern de la Generalitat de Catalunya, última hora | DIRECTE
 

Sense cap mena de dubte, els pressupostos seran el tema principal de l'agenda política i mediàtica dels propers dies. La mateixa consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat aquest dilluns que "la prioritat és pactar els pressupostos amb els grups independentistes i els comuns" i ha afegit que amb els socialistes els separen "diverses coses i és una opció llunyana", en declaracions a Ser Catalunya.

Mà dreta de Roger Torrent

I qui ara liderarà tot això és la consellera Mas, a qui li agrada destacar sempre on va els dos cognoms: Mas i Guix, i aquesta és la seva carta de presentació en tots els actes que fins ara ha tingut. En aquesta legislatura ha estat la mà dreta del conseller Roger Torrent a Empresa i, sempre que ha calgut, ha encapçalat la representació d'aquesta conselleria quan Torrent tenia un altre compromís. Un dels darrers exemples va ser la Jornada del Metall que la Unió Patronal Metal·lúrgica va celebrar abans d'anar de vacances amb les cares més visibles d'aquest sector i l'empresarial, al costat també de Foment del Treball i l'espanyola Confemetal.

@upmbcn
@upmbcn

D'altra banda, un dels seus grans llegats que deixa a Empresa és haver liderat l'acord d'un nou Pacte Nacional per a la Indústria que va ser presentat el passat 9 de setembre a l'espai DFactory de la Zona Franca de Barcelona. Aquest té una inversió de 3.000 milions d'euros i, malgrat incloure en molts aspectes objectius que ja es repetien en anteriors pactes, sí que s'han marcat uns tempos en el calendari per no demorar més els pactes establerts amb l'horitzó del 2025.

Recorregut a Acció Exterior

El seu gran aparador polític va venir amb l'aposta que va fer Ernest Maragall quan la va nomenar secretària d'Acció Exterior l'any 2018. Conjuntament, van ser els nous representants de Catalunya al Comitè Europeu de les Regions, després que tots dos membres anteriors perdessin el mandat després de l'aplicació de l'article 155 com a resposta del govern de Mariano Rajoy pel referèndum de l'1 d'octubre. El nomenament es va produir després de més d'onze mesos sense presència catalana a l'organisme que representava les regions de la Unió Europea (UE).

Posteriorment, també va treballar braç a braç amb el president Pere Aragonès quan encapçalava el Departament d'Economia i Hisenda. La mateixa Mas ha agraït a través de Twitter l'aposta que ha fet per ella: "Moltes gràcies, president. M’esforçaré per estar a l’altura del repte i exercir de consellera d’Economia i Hisenda amb tot l’honor i responsabilitat que això suposa. Per una Catalunya pròspera, justa i lliure". Anteriorment, també va tenir responsabilitats en la Conselleria d'Economia d'Oriol Junqueras, entre 2016 i 2018.

Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Pompeu Fabra, també inclou un Grau Superior en Comerç Internacional. I en aquest àmbit d'estudis superiors complementaris, cal afegir un màster a l'European Economic Studies i membre participant en el Programa Economic Policy de Columbia. Les pràctiques les va desenvolupar a l'European Court of Editors a Luxemburg i té una àmplia experiència dins la Unió Europea, on va estar durant una dècada al Banc Central Europeu, des de research analyst fins al departament de finances.

@nataliamasguix
@nataliamasguix

En l'àmbit de la consultoria, la consellera també va participar en una experiència de quatre mesos al Banc Mundial des de Washington i ha estat investigadora de la IESE Business School. Just abans de fer el salt a l'administració catalana, va treballar al Banc Sabadell com a directora de finances del departament de medi ambient. Actualment, era directora general d’Indústria de la Generalitat i consellera delegada d’Acció en la DG of Industry & CEO Acció. Nascuda a Sant Martí de Tous (Anoia), en el seu Twitter també dona un apunt personal d'inici: "Mare de tres".