"Catalunya tocarà molt poc dels pressupostos de l'Estat per l'any que ve i gran part dels diners aniran a Madrid". El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha sigut taxatiu al ser preguntat pels comptes presentats aquest dijous. El govern espanyol té previst invertir un total de 2.308 milions d'euros a Catalunya, el que suposa més de 100 milions d'euros més que l'any passat, però sense arribar al 19% de l'aportació catalana al PIB estatal. En una entrevista a TV3, Giró ha indicat que "els milions d'euros d'inversió previstos no vol dir que després s'acabin executant" i ha afegit que els pressupostos generals de l'Estat "són un joc de mans". D'aquests 2.308 milions d'euros que aniran a Catalunya, el conseller ha afirmat que "és inversió territorializable" i ha agregat que "aquesta dada suposa la meitat de les inversions de l'Estat, però que l'altra meitat són inversions no territoritzables". El polític català ha criticat que l'estat espanyol "no argumenta on aniran la resta de diners" i ha assegurat que "bàsicament aniran a Madrid". "Del total del pastís, hi ha una meitat que ens prometen un 17%, però de l'altra meitat no ens diuen què ens tocarà; probablement perquè ens tocarà molt poc". Giró ha defensat que "Catalunya és un motor" i ha sentenciat que "amb la independència, Catalunya tindria un benestar molt més gran".

"Sostre de despesa"

Qüestionat sobre si ja ha enviat als departaments els documents inicials que tindran tots sobre els pressupostos, Giró ha assenyalat que "hem aprovat el sostre de despesa, s'ha fet una primera negociació entre tots els departaments i hem arribat a uns acords". El conseller d'Economia i Hisenda ha al·legat que la feina està "encarrilada", però que encara no està tancada. En aquest sentit, ha proposat que els pressupostos del 2023 incloguin un increment del mínim exempt de l'impost de patrimoni dels 500.000 euros als 700.000 euros i deflactar l'IRPF, és a dir, neutralitzar l'efecte de la inflació. Giró també ha avançat que els comptes catalans preveuen un increment retributiu pels funcionaris igual que projecta el govern espanyol. "Ens agradi o no, avui la Generalitat és l'Estat i han de tenir el mateix increment retributiu". El conseller ha afirmat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "està d'acord amb algunes coses" i ha defensat que "com més forts siguem a Madrid i anem a l'una, segur que ens anirà millor. Ara ve un moment important".

El conseller ha explicat que li van demanar ser vicepresident i va argumentar que amb la conselleria d'Economia "ja en tenia prou". Finalment, el polític de Junts s'ha mostrat molt a favor de continuar al Govern i ha reiterat que abandonarà el seu càrrec si al final Junts acaba sortint del Govern. "M'agradaria que els militants pensin molt el sentit dels seus vots. Tinc la sensació que s'imposarà continuar al Govern, per tot el que suposa renunciar-hi. El que aquí està en joc és la mateixa essència de Junts. Jo estic amb els que creuen que és un partit. Respecto molt els moviments, però un partit és un instrument institucional que intenta arribar al poder per exercir-lo i aplicar les polítiques públiques en què creu. Junts té un model de societat tant pel camí a la independència com el benestar i el progrés", ha finalitzat.