Els ciberatacs són a l'ordre del dia. L'última companyia que ha estat víctima d'una incidència d'aquesta mena ha estat Movistar, que ho ha confirmat aquest divendres mitjançant un missatge SMS adreçat als clients afectats. Igualment, l'empresa ha assegurat els responsables de l'atac "no han accedit a cap altra mena d'informació més sensible, com poden ser dades de facturació i compte bancari, detalls de trucades, o l'usuari i contrasenya per accedir a l'àrea privada i aplicació de Mi Movistar".

La companyia ha informat que han detectat "una activitat inusual en els sistemes a través d'un accés irregular realitzat des d’adreces IP sospitoses". "Per solucionar aquesta situació hem procedit de forma immediata a bloquejar aquest accés i a prendre les mesures necessàries perquè aquesta circumstància no es torni a produir", ha explicat.

No s'han extret dades sensibles

En el mateix SMS, Movistar lamenta "que això ha permès que tercers no autoritzats hagin pogut accedir a les dades bàsiques i d’identificació, a les dades de contacte, així com a la informació sobre els productes i serveis contractats" dels clients de l'empresa. Igualment, han assenyalat que no existeixen indicis que s'hagin extret dades sensibles, com contrasenyes, comptes bancaris o registres de trucades. "No tenim evidències que s'hagi realitzat cap mena d'explotació de les dades afectades i volem demanar disculpes per les molèsties que aquesta situació pugui ocasionar", han afegit.

Els atacs cibernètics com el que ha patit Movistar s'han tornat molt habituals últimament. A Catalunya, el ciberatac més famós és sense dubte el que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona fa un mes. Una incidència que encara continua, tot i que les autoritats universitàries han volgut rebaixar la tensió al voltant d'aquest episodi. El rector Javier Lafuente ha assegurat aquest dijous que la universitat no té constància de cap extracció de dades.

La UAB, Damm, Twitch...

Aquest mateix dijous també es va fer públic que Damm també ha patit un atac cibernètic que ha amenaçat la seva producció al Prat de Llobregat. Igualment, l'empresa ha comunicat avui que ha reprès la producció a la planta afectada, mentre segueix pendent de resoldre la incidència informàtica. Les tasques de producció i envasat s'estan recuperant de forma progressiva, tot i que encara es desconeix quan l'activitat es recuperarà el 100%. No obstant això, des del grup insisteixen que el subministrament està garantit per l'estoc acumulat. Per altra banda, la companyia informa que la incidència informàtica continua sense resoldre's, tot i que no dona més detalls al respecte.

Finalment, cal destacar que Twitch (propietat d'Amazon) també va patir un ciberatac fa un mes. En aquest cas, sí que va ser greu: es van exposar  moltíssimes dades, com el codi font de la plataforma, paraules de pas, dades personals dels usuaris... i els ingressos dels principals streamers. La incidència va revelar els ingressos bruts dels principals creadors de contingut de la plataforma, entre els quals figuren el famós streamer basc Ibai Llanos i el català Auronplay.

 

Imatge principal: Una botiga de Movistar a Bilbao / Europa Press