Setmana negra per la tecnologia. Després la caiguda general de Facebook i dels seus serveis (WhatsApp, Instagram, Tinder...), Twitch ha estat víctima d'un ciberatac aquest dimecres que ha exposat moltíssimes dades: el codi font de la plataforma, paraules de pas, dades personals dels usuaris... i els ingressos dels principals streamers.

Un usuari anònim ha penjat un paquet més de 120 GB d'informació en un fòrum de 4chan que inclou "la totalitat de Twitch". Dins d'aquesta informació es troben els ingressos bruts dels principals creadors de contingut de la plataforma, entre els quals figuren el famós streamer basc Ibai Llanos i el català Auronplay.

 

TUIT KnowSOmething Ranquing ingresos streamers TwitchEls ingressos bruts dels 25 streamers de Twitch millor pagats des de l'agost del 2019 fins a l'octubre del 2021 / @KnowS0mething

D'acord amb la informació filtrada i que ha difós a les xarxes socials el tuitaire @KnowSOmething, Ibai ha guanyat des de l'agost del 2019 més de 2,3 milions de dòlars (gairebé dos milions d'euros). Una quantitat que només inclou els ingressos directes de Twitch, de manera que no té en compte les donacions, els patrocinis, el marxandatge... Així, esdevé el divuitè streamer del món que més ha ingressat de la plataforma.

Per la seva banda, el català Auronplay és el novè creador de contingut que més ha cobrat directament de Twitch: més de tres milions de dòlars (uns 2,6 milions d'euros). Després de conèixer la notícia, ambdós han decidit fer broma d'aquest hackeig i han parlat de les seves suposades paraules de pas.

TUIT Ibai Llanos Hack Twitch

TUIT Auronplay Hack Twitch

La informació difosa per l'esmentat tuitaire també revela els ingressos de l'últim mes de setembre. D'aquesta manera, Ibai hauria guanyat uns 165.000 dòlars (més de 140.000 euros) i se situaria en la cinquena posició de la taula. La xifra és molt similar a la que ell mateix va mostrar per error. Auronplay, en canvi, sembla que no s'ha trobat dins dels cent primers streamers i no s'ha revelat el que ha guanyat durant l'últim mes.

Sobre el ciberatac, Twitch ha fet una piulada reconeixent l'existència d'aquesta escletxa de seguretat. La seva empresa propietària, Amazon, de moment no ha comentat res sobre aquest problema.

Ni una sola creadora de contingut

Més enllà de tota la informació revelada, les dades que s'han fet públiques tornen a posar sobre la taula la masculinització i la bretxa de gènere d'aquest món: entre els 25 streamers amb més ingressos des de 2019 no hi ha ni una sola creadora de contingut.

Concretament, la filtració inclou la següent informació: tres anys de detalls sobre els pagaments als creadors de contingut, la totalitat de Twitch (amb un historial de compromisos que es remunta als seus inicis), el codi font de l'aplicació, una plataforma d'Amazon per fer competència a Steam (la gran plataforma de videojocs) i les eines de seguretat interna de Twitch.

La "primera part"

L'usuari anònim que ha penjat el paquet de dades ha dit que és la "primera part", quelcom que suggereix que podria haver-hi més filtracions. En aquest sentit, la plataforma ha comunicat que està investigant per saber fins a on arriba aquest ciberatac.

Trobar al filtrador no serà fàcil, ja que ha publicat les dades al lloc web 4chan, que compta amb importants protocols de seguretat i d'anonimat. És per això que és una pàgina freqüentada per l'extrema dreta, ja que s'hi senten prou protegits.

 

Imatge principal: Twitch ha patit un hackeig que ha revelat molts secrets / Europa Press