"Una Catalunya independent disposaria d'un rating superior i no tindria cap problema per finançar-se en bones condicions als mercats" ha assegurat el vicepresident de Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras en base al darrer informe de l'agència nord-americana de qualificació creditícia Moody's. Més concretament, Moody's espera que Catalunya segueixi reduint el seu dèficit aquest 2016 impulsada pel creixement econòmic i la retallada de la despesa. El sostre de dèficit és del 0,7% del PIB. I tot plegat, malgrat l'impacte de "les tensions independentistes" entre la Generalitat i el govern espanyol. 

En aquest sentit, l'agència confirma que la posició fiscal de Catalunya ha millorat en els últims mesos i s'atreveix a proposar un nou "ordre institucional per apaivagar el desig d'independència" que passa per reduir la pressió fiscal i dotar la Generalitat de major flexibilitat. "Les converses entre el govern espanyol i Catalunya pel que fa a l'estatus de la regió començaran el 2017", ha afegit. 

"Friccions polítiques"

Les "friccions polítiques" han tingut de moment un impacte "moderat" en el crèdit però això no treu que un increment de les transferències governamentals pogués ajudar encara més a la reducció del dèficit per aquest 2016. Moody's ha ratificat el que ja advertia fa mesos el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluis Salvadó, en una de les seves reunions amb membres del Col·legi d'Economistes i de Foment del Treball: prorrogar els pressupostos permet controlar el dèficit, però impossibilita tirar endavant tota la resta. Com per exemple, 874,4 milions més en partides socials. 

Tornant al dèficit i a les "tensions independentistes", l'agència de mesurament de riscos preveu que les friccions polítiques perdurin i assegura que Catalunya depèn en gran mesura del suport de liquiditat del govern, el qual suposa un 61% del conjunt del seu deute directe. Ara bé, malgrat tots els malgrat, Moody's considera "improbable" que el govern espanyol retiri el suport financer a la Generalitat donada la importància econòmica del PIB català que representa el 19% del conjunt d'Espanya.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat