El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha assenyalat que el Govern espanyol ha retirat el projecte de llei sobre el sostre de despesa del Congrés per tornar a iniciar el procés i presentar una nova proposta d'objectius de dèficit i deute a les comunitats autònomes en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocada per a aquest divendres, consistent a elevar del 0,3% al 0,4% l'objectiu de dèficit de les CCAA per a 2018, del 0% al 0,1% el 2019 i mantenir la meta d'equilibri per a 2020.

Així ho ha anunciat aquest dimecres Montoro en declaracions als periodistes abans d'intervenir en un dinar-col·loqui en el marc de la jornada sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2017, organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) i Deloitte. Montoro ha confirmat que Hisenda proposarà en la nova reunió del CPFF que ha convocat per a aquest divendres elevar en una dècima l'objectiu de dèficit autonòmic per a 2018, passant del 0,3% al 0,4%, així com el 2019, del 0% inicial al 0,1%, per la qual cosa l'equilibri de les CCAA es posposaria a 2020.

Segons el ministre, la décima de marge que atorga Hisenda a les CCAA el 2018 i el 2019 procedirà de la Seguretat social a partir de les "bones dades" que es van coneixent i els registres, que són "molt positius", així com dels nous ingressos que es derivaran de la negociació col·lectiva.

El sostre de despesa es manté

No obstant això, Montoro ha aclarit que el canvi concerneix "únicament" els objectius de dèficit de les comunitats autònomes, però no afectarà el dèficit del conjunt de les administracions públiques ni el sostre de despesa, per la qual cosa es manté l'objectiu de dèficit del 2,2% per a aquest any i l'augment de l'1,3% previst per al sostre de despesa, fins als 119.834 milions d'euros.

D'aquesta forma, ha explicat que el Govern espanyol ha retirat el projecte de llei conegut com a sostre de despesa del Congrés, pel que "torna a començar el procés", si bé, una vegada s'aprovin els nous objectius de deute i dèficit de les CCAA en el CPFF, el Consell de Ministres ho aprovarà aquell mateix matí i es remetrà posteriorment al Congrés, per la qual cosa "no hi hauria canvi de data". Així, els objectius de dèficit i deute que acompanyen al límit de despesa no financer, es votaran en sessió plenària dimarts vinent en el Congrés i dimecres en el Senat.

L'Executiu va aprovar dilluns el sostre de despesa en Consell de Ministres i ha d'aconseguir el suport del Congrés. Compte de moment amb el vot en contra del PSOE, que podria canviar cap a l'abstenció o el vot favorable amb la relaxació dels objectius de dèficit autonòmics, mentre que el suport de Ciutadans està condicionat a una rebaixa de l'IRPF, per al que es troba immers en plenes negociacions.

Les autonomies van rebutjar majoritàriament el curs 2018-2020 proposat i aprovat en el CPFF del passat 29 de juny i fins i tot algunes van acusar Montoro de no donar més marge a les autonomies mentre "coqueteja" amb una baixada d'impostos, amb referència a la negociació amb Ciutadans.

Concretament, van votar en contra del curs 2018-2020 totes les comunitats socialistes (Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Castella-la Manxa, Extremadura i València), a més de Cantàbria i Catalunya, davant l'abstenció de les Canàries i el vot a favor de les regions en les quals governa el PP (Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Galícia, La Rioja i Múrcia).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
montoro efe
PROCÉS Montoro, en la corda fluixa Estefania Molina