El mercat de les criptomonedes ha perdut més de 200.000 milions de dòlars un sol dia, paral·lelament a les caigudes tingudes pels principals índexs de Wall Street, on les vendes s'han imposat en les últimes jornades, tal com ha informat el mitjà especialitzat CNBC. Entre les principals criptomonedes, la que ha acusat una caiguda més important ha estat el Bitcoin, que ha descendit per sota dels 26.000 dòlars per primera vegada en 16 mesos, després de perdre prop d'un 20% en els últims 5 dies. Ethereum, per la seva part, cotitzava avui a 1.719 dòlars la unitat, la qual cosa suposa una caiguda per sota dels 2.000 dòlars, una xifra de la qual no queia des de juliol de 2021.

Tot això es tradueix que els inversors estan retirant les seves inversions en aquests valors que s'han vist perjudicats per la inflació, la política agressiva de pujada de tipus d'interès de la Reserva Federal dels Estats Units i per la revisió a la baixa de les projeccions econòmiques.

A més d'aquestes caigudes massives, aquest dimecres la criptomoneda estable TerraUSD, el valor de la qual estava en teoria vinculada al dòlar, es va desplomar fins a caure a un mínim de 23 centaus, mentre el seu creador va anunciar que busqués "reconstruir" el producte modificant el complex mecanisme en què es basa i buscant més capital. Enmig de caigudes generalitzades al mercat de les criptomonedes, TerraUSD va trencar aquesta setmana la seva paritat amb el dòlar i el seu preu s'ha enfonsat progressivament, igual com ha passat amb Luna, una altra criptodivisa vinculada a ella, que també ha perdut gran part del seu valor.

El bitcoin, en mínims des de 2020

Com ja hem dit, la caiguda més gran dins de les criptomonedes ha estat per al Bitcoin, que ha arribat a estar per sota dels 26.000 dòlars, encara que ha aconseguit remuntar i moderar la seva caiguda. Aquesta caiguda està influïda per l'enfonsament de TerraUSD, teòricament vinculada al dòlar, i al migdia cedeix un 3,31%, fins als 27.461 dòlars, segons les dades de mercat. Encara que aquesta caiguda ja ve de dies enrere i aquest dimecres el Bitcoin ja es va col·locar per sota dels 30.000 dòlars, el seu nivell més baix des de novembre de 2020, després que TerraUSD perdés la seva paritat amb el dòlar i es desplomés fins a un mínim de 23 centaus. Amb la caiguda dels últims dies, el bitcoin perd ja un 60% des dels seus màxims històrics, registrats fa sis mesos, quan va arribar a fregar els 69.000 dòlars, i l'any un 40,73%.

Per part seva, el cofundador de TerraUSD, el sud-coreà Do Kwon, després d'intentar sense èxit estabilitzar la caiguda recorrent a les seves reserves de bitcoin, va avançar ahir que exploraran opcions per a atreure capital extern i que buscarà "reconstruir" aquesta divisa digital amb un mecanisme recolzat amb reserves d'un actiu en lloc de l'algorisme amb el qual funcionava fins ara.

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha insistit aquest dijous durant una intervenció en la reunió anual de l'ISDA en els riscos que suposa la inversió en criptoactius, i ha indicat que la majoria dels quals existeixen en l'actualitat "no poden associar-se a termes com a solidesa o estabilitat". De Cos ha destacat el ràpid creixement del mercat de criptoactius, que en 2021 suposava tres bilions de dòlars enfront dels 16.000 milions que tenia cinc anys abans, si bé encara representen només l'1% dels actius financers mundials i l'exposició dels bancs avui dia és limitada.