El consum de ciment va caure un 13% al gener a Catalunya, amb poc més de 157.000 tones, segons dades provisionals de la patronal Ciment Català. La producció ha registrat una caiguda del 25%, amb 180.000 tones. Pel que fa als 12 darrers mesos, el consum se situa en 2,1 milions de tones i la producció en 3,2 milions, però des de Ciment Català han destacat la "forta caiguda" de les exportacions, amb un 22% menys que en el mateix període de l'any anterior. Ciment Català ha atribuït la caiguda per l'increment de costos en l'energia elèctrica i dels drets d'emissió de CO2, "que penalitzen la competitivitat de les empreses catalanes" i, en conseqüència, el seu accés als mercats exteriors.

També ha apuntat a l'"atonia" del mercat interior, amb nivells de consum propis dels anys 60. La patronal ha atribuït això a la "cronificada manca d'inversió en infraestructures" amb 1.947 milions d'euros de licitació oficial d'obres el 2019, per sota dels 3.750 milions anuals de mitjana en el període 2000-2019.

El president de Ciment Català, Salvador Fernández Capo, ha reclamat que cadascuna de les administracions "aprovi pressupostos que confirmin un increment de la inversió en obres públiques" i ha recordat que la licitació mínima i recurrent en infraestructures "hauria de ser del 2,2% del PIB", que equival a 5.400 milions d'euros anuals. L'any passat a Catalunya no es va arribar a l'1% del PIB.

Fernández ha assegurat que la indústria del ciment "està preparada per afrontar el proveïment necessari per a la construcció i manteniment d'infraestructures relacionades amb el transport i la mobilitat, amb el tractament dels residus o el sanejament i depuració de l'aigua", entre altres.