Les empreses del polígon alimentari Mercabarna especialitzades en producte fresc han tancat el 2016 amb una facturació de 5.220 milions, que suposa un increment mitjà de les vendes del 2,5% en comparació amb l'exercici anterior. En un comunicat, l'Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) sosté que aquestes xifres afermen la recuperació de les empreses dedicades a les fruites i hortalisses, peix i marisc, carn i aus.

De fet, els empresaris dels tres sectors coincideixen a destacar que el 2016 ja s'ha notat "els primers efectes de la recuperació del mercat intern, l'inici de l'estabilització de l'exportació, motor dels últims exercicis, i la consolidació del negoci exterior en moltes de les companyies i els mercats de Mercabarna".

Per sectors, el tonatge comercialitzat de fruita i hortalissa ha ascendit a 1.761.332 tones, fet que suposa un increment del 3,5% respecte al 2015 i es tradueix en una facturació un 4% superior, de 3.640 milions. El peix i el marisc, de la seva banda, manté la seva quota de mercat com un dels principals distribuïdors en tot el territori català de producte fresc, i potencia la seva fortalesa en elaborats, manipulats i congelats. Concretament, el volum comercialitzat s'ha situat en les 142.000 tones, un volum similar al qual es va registrar en l'exercici anterior, i el volum de negoci corresponent és de 1.470 milions, un 5% més que l'any anterior.

El repunt de la carn

La carn, que va recuperar les vendes fa tres anys gràcies a l'exportació, ara experimenta un repunt al mercat interior, i en conjunt les vendes del sector són de 37.455 tones el 2016, i les vendes de productes sacrificats arriben als 110 milions.

"La recuperació és lenta, però la tendència és bona. Apreciem que encara falta una certa recuperació en les classes mitjanes", ha explicat el portaveu dels empresaris de la carn, Valentí Choya, que precisa que la millora s'ha notat sobretot en els productes d'alta gamma i en els més econòmics. Assocome reuneix les 350 companyies majoristes de producte alimentari fresc instal·lades al polígon alimentari (Zona d'Activitats Alimentàries) i els gremis majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i Peix i Marisc (GMP) que operen en els dos mercats centrals.