"Obeïm la llei, no els polítics. Som independents", ha assegurat el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, durant la seva intervenció posterior al consell de govern en el qual s'ha decidit mantenir els tipus d'interès en un 0%. El banquer italià ha volgut defensar d'aquesta manera l'eficàcia de les mesures aplicades, carregant durament contra aquells que han criticat la seva actuació i advertint que qüestionar la seva independència frena la inversió de les empreses, retarda l'efecte dels estímuls i obliga a adoptar noves mesures més expansives. Sense esmentar-ho explícitament, les declaracions tenien com a destinatari el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, qui ha responsabilitzat al BCE de l'auge de moviments populistes. 

En aquest sentit, Mario Draghi ha emfatitzat la unanimitat dels membres del consell de govern a l'hora de declarar "la independència" de la institució, recordant a més que el mandat del BCE consisteix a procurar l'estabilitat de preus per als 19 països de l'euro, no únicament Alemanya. A més, Draghi ha assegurat que les polítiques adoptades estan funcionant però necessiten temps" i encara resultarien més eficients "si fossin acompanyades de reformes estructurals". 

Tipus d'interès i creixement

Tampoc no ha dubtat a criticar la falta d'iniciativa dels governs o altres institucions, a les quals el president del BCE ha tornat a reclamar que promoguin mesures a favor de la recuperació, ja que considera que "la política monetària ha estat l'única política durant els últims quatre anys que ha donat suport al creixement". Sense la intervenció de l'organisme europeu, el creixement de la zona euro entre el 2016 i el 2018 seria d'1,6 punts percentuals inferior mentre que la taxa d'inflació seria negativa durant l'any actual i baixaria mig punt percentual en els dos anys vinents. 

Un dels grans debats que continua estant a l'epicentre de la Unió Europea és la falta de control fiscal als països de la zona euro, per la qual cosa Draghi, que únicament compta amb instruments monetaris, ha instat els governs a aplicar mesures fiscals adequades que incloguin impostos més baixos, un dèficit corrent més baix i una inversió pública més alta per poder incentivar el creixement i "tornar a tipus d'interès més alts". 

No a l''helicòpter dels diners'

D'altra banda, Draghi ha volgut deixar molt clar que el BCE no té en absolut previst engegar l'"helicòpter dels diners", o el que és el mateix, distribuir diners directament entre els consumidors de la zona euro. Ni tan sols s'ha plantejat aquesta opció a la reunió, ja que implica dificultats d'inflació i desconfiança a mitjà termini. 

De moment, el banquer italià seguirà apostant pels tipus d'interès baixos durant un període prolongat de temps, sense descartar tampoc baixar-los encara més en cas que fos necessari. Els membres del Consell de Govern del BCE estan disposats a actuar "utilitzant totes les eines a la seva disposició" per tal de prolongar una experiència que de moment està sent positiva i no mostra símptomes d'haver donat els ingressos per interessos nets de les entitats. Al contrari, Draghi assegura que s'ha observat un increment de la rendibilitat de la banca.