La marca Barcelona és una gran aliada per atreure compradors estrangers per a les companyies de consultoria i intermediació immobiliària amb negoci a Catalunya, segons confirmen els representants de les firmes internacionals Aguirre Newman, Savills i Century21, presents al saló Barcelona Meeting Point.

La directora general d'Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener, augura que la inversió immobiliària en el sector terciari català (oficines, comercial, hotels i logística) tornarà a vorejar aquest any els 2.000 milions d'euros registrats el 2015, i indica que només la venda del centre comercial Diagonal Mar de la capital catalana ja ha suposat gairebé 500 milions (concretament 493): ha estat adquirit per la divisió d'inversió immobiliària per a Ibèria de Deutsche Asset Management, filial de Deutsche Bank.

"Hi ha molt interès inversor, però molt poques operacions en venda", adverteix, motiu pel qual les consultores han de potenciar la recerca d'actius off market: que no estan en venda, però que es proposa la compra als seus propietaris.

Com a aspecte positiu de futur, Gener creu que la decisió d'Amazon d'ubicar un centre logístic per al sud d'Europa al Prat de Llobregat (Barcelona) també tindrà un "efecte d'arrossegament" que atraurà altres empreses.

Falta d'oferta

El director corporatiu de la immobiliària britànica Savills a Espanya i responsable de la delegació de Barcelona, Arturo Díaz, comparteix la visió que actualment falta oferta i s'han de buscar operacions off market, que focalitza en les dues principals places espanyoles: Madrid i Barcelona.

Savills és present a Europa, Amèrica, l'Àfrica i l'Àsia, i a Espanya se centra en el segment d'oficines i comercial per a inversors internacionals, així com en serveis de consultoria i valoració: "Els inversors estrangers estan molt interessats en Espanya i Barcelona, però hi ha escassetat d'actius", adverteix. Díaz incideix en la necessitat de promoció d'oficines a Barcelona, on diu que hi ha escassetat de terreny i els inversors no es volen embarcar en el "feixuc món de les llicències administratives".

En l'àmbit residencial, el conseller delegat per a Espanya i Portugal de la cadena d'intermediació Century21 –la més gran del món–, Ricardo Sousa, afirma que Barcelona és una marca molt potent a tot el món: "Vagis on vagis, la gent et parla de Barcelona".

"Els inversors segueixen centrats en Madrid i Barcelona", afegeix, calculant que els compradors estrangers aportaran al voltant del 30% de la facturació de Century21 a Espanya aquest 2016, prevista en 11 milions d'euros (5,25 a Catalunya), gairebé el doble que l'any anterior.

La cadena ja ha arribat al seu objectiu anual d'obertures d'oficines, amb les 50 a Espanya, i el 2017 preveu atorgar 20 llicències més –la companyia funciona mitjançant model franquiciat–, creixent en forma de taca d'oli des de les seves ubicacions actuals i incrementant el nombre de comercials en cada botiga.