El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) ha pujat aquest dimecres prop d'un 6% fins a situar-se en 236,77 euros el megawatt hora (MWh), el seu segon preu més alt de l'any. Després d'aquest repunt, el preu de la llum serà un 11% més car que dimecres passat, i gairebé quadruplica l'import que va marcar el pool fa just un any (65,98 euros). El preu d'aquest dimecres se situarà com el segon més elevat de 2022, només per darrere dels 244,67 euros/MWh registrats el passat dia 17. A més, el preu a l'engròs de la llum tornarà a superar la barrera de 200 euros/MWh per quart dia consecutiu, un valor que s'ha assolit en prop del 80% dels dies de desembre i en el 65% dels de gener.

El major i menor preu

Per franges horàries, el preu màxim per a aquest dimecres es registrarà entre les 20:00 i les 21:00, amb 250 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 225,01 euros/MWh entre les 4:00 i les 5:00 del matí. En el que va de mes, el preu de l'electricitat se situa de mitjana en 196,94 euros/MWh, un 18 % més barat que el valor de desembre, el mes més car de la història amb 239,22 euros/MWh, però un 77 % superior al preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més elevat des que existeixen registres.

Els preus del mercat a l'engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure. Per esmorteir l'impacte que l'encariment de l'electricitat està tenint en els consumidors, el Ple del Congrés va convalidar aquest dimarts el decret llei que prorroga les rebaixes fiscals aplicades a l'electricitat per contenir l'escalada a la factura de la llum i una bateria de mesures en matèria energètica per al foment de l'autoconsum, incentius als punts de recàrrega o flexibilitats per a la indústria consumidora de gas. En vigor des de la seva publicació al BOE, el passat 21 de desembre, com cada decret s'ha de sotmetre a votació en el Congrés en el termini d'un mes per ser convalidat o, en cas de no comptar amb suports, ser derogat.

A més de PSOE i Unides Podemos, el govern espanyol ha comptat amb els vots de Esquerra Republicana, Ciutadans, el PNB, EH-Bildu, Más País-Equo, Compromís, el PRC, Coalició Canària i Terol Existe. S'han abstingut el PP, Vox, la CUP, UPN i el BNG, mentre que Foro Asturias ha votat en contra. Així mateix, els grups han aprovat tramitar el decret com a projecte de llei, obrint la possibilitat d'introduir canvis a la Cambra Baixa a través d'esmenes. L'escalada de preus que afecta a gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marca el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del valor dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2)