Ha arribat el dia. Feia setmanes que el preu de la llum s'acostava perillosament al màxim històric de l'11 de gener de 2002 i aquest dimecres, el preu del megawatt hora superarà els 103,76 euros que va marcar l'hivern de 2002. Concretament, el preu del megawatt hora s'enfilarà fins als 106,57 euros de mitjana, segons ha informat aquest matí l'Operador del Mercat Ibèric de l'electricitat

Si mirem els pics de preus de l'electricitat, el més alt el trobarem al matí, quan el preu pujarà fins als 110,64 euros el MWh i el mínim serà de matinada quan el preu sigui de 100,83 euros el MWh. D'aquesta manera, el preu del mercat majorista de l'electricitat seguirà a l'alça i molt tensat, tendència que es va iniciar el mes passat i que s'ha aguditzat aquesta setmana, quan hem tingut dos dels tres dies més cars de la història.

 

Què implica a la meva factura?

El preu de l'electricitat té un pes important dins de la nostra factura de la llum, concretament del 24%, tot i que no és el que més influeix en el preu, ja que els peatges copen fins al 55% del preu, la resta de  la factura són impostos. 

A més, aquestes enormes pujades de preus només afecten una part reduïda de la població, concretament aquells consumidors que estan acollits a la tarifa regulada, que són al voltant de 10 milions, metres que aquells consumidors que estan integrats al mercat lliure, uns 17 milions de persones, no es veuen afectats perquè tenen un pacte amb la seva companyia.

Reducció de l'IVA

Per intentar contenir aquest augment de preus, el govern espanyol va aprovar el passat 24 de juny un Reial decret llei per reduir els impostos del subministrament d'energia, concretament van reduir la imposició de l'IVA del 21 al 10% i va suspendre l'impost a la generació elèctrica, que és del 7%, fins d'aquí a tres mesos.

En el cas de l'IVA, aquesta baixada es donarà fins a final d'any per a tots aquells consumidors que tenen una potència contractada de fins a 10 kW sempre que el preu mitjà mensual segueixi per sobre dels 45 euros el MWh, cosa que de moment sembla que sí que donarà, ja que tot indica que augment de preus es mantindrà en el temps.

Quan s'encareix la factura de la llum?

Tot i els esforços per reduir el preu final, inevitablement la factura de la llum s'encararà aquest mes, de fet aquest increment és d'un 34,6% per a un consumidor mitjà durant la primera quinzena de juliol respecte a l'any passat, segons ha indicat Facua. A més, segons les estimacions de l'organització de consumidors, la factura de la tarifa semirregulada podria ascendir als 84,35 euros, superant la factura del juny, quan va ser de 81,27 euros.

Facua no s'atura aquí i apunta que la rebaixa de l'IVA ha aconseguit que la factura es rebaixi en 8,44 euros i si se seguís aplicant el 21% de l'impost, la factura final seria de 92,79 euros, una factura que hagués batut tots els rècords. 

Si segueixen aquests preus el que resta de juliol, ens trobarem davant del tercer rebut de la llum més car de la història, només superat pels 888,66 euros del primer trimestre de 2012 i pels 87,12 euros del gener de 2017, superant així els 82,13 euros del maig d'enguany i els 81,55 euros d'aquest passat mes de febrer.