El preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs tornarà a pujar aquest dimecres. Concretament serà un 5,5% més cara, fins als 98,72 euros/megawatt hora (MWh), la qual cosa el convertirà en el tercer preu més car marcat en la història, només per darrere dels 99,8 euros/MWh als quals va arribar el 2 de juliol i dels 103,76 euros que va registrar l'11 de gener de 2002. Segons l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu més alt per demà serà de 108,01 euros/MWh a les 9 del matí i el més baix (92,05 euros/MWh) de tres a sis de la matinada.

Els 98,72 euros/MWh fixats per demà s'aproximen als 99,8 euros/MWh que l'electricitat va assolir per al 2 de juliol al mercat de majorista i superen els 94,99 euros/MWh del 8 de gener, quan coincidint amb la tempesta Filomena es va assolir, fins aquesta data, el segon preu més car de la història. A més, cal recalcar que el preu mitjà de l'electricitat s'ha situat per sobre dels 90 euros/MWh al mercat a l'engròs per a sis dels set primers dies de juliol.

El preu de la llum al mercat a l'engròs, on els productors d'electricitat casen les seves ofertes per a l'endemà, té un pes entorn del 24% a la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), alguna cosa més de deu milions de clients. Els al voltant de 17 milions de clients que són al mercat lliure, que paguen pel kilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats per aquestes oscil·lacions.

Per a un consumidor tipus acollit a la tarifa regulada, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts, un consum mensual de 250 kilowatts/hora (kWh) al mes (distribuït en 70 kWh en horari punta, 60 kWh en horari pla i 120 kWh en vall), el rebut de llum en els sis primers dies de juliol seria només un 0,5 % més barata que la del mateix període de juny, ja inclosa la reducció de l'IVA, que el Govern ha passat temporalment del 21% al 10%. En concret, el rebut es posaria per a aquells sis primers dies en 49,82 euros, només 23 cèntims menys que en el mateix període de juny.

La factura de la llum de juny complet ja va ser la més alta de 2021, amb 62,94 euros (un 3,6% més que al maig), superant la de maig que era fins aleshores la més cara de l'any. Si es compara la factura dels sis primers dies de juliol amb la del mateix període de 2020, seria un 60,5% més cara (18,78 euros més), i si la comparació es fa amb la dels sis primers dies de juliol de 2019, costaria un 31,27 % més (11,87 euros).

Per què apuja el preu de la llum?

Aquesta és la pregunta que gran part dels ciutadans es fa últimament i la resposta és que es donen una sèrie de causes que ho provoquen. Concretament els principals culpables són els preus del gas, utilitzat a la producció d'electricitat en els cicles combinats, i dels drets d'emissió de CO₂, que paguen les centrals de generació que emeten, estan disparant els preus de la llum al mercat a l'engròs, que es preveu que segueixin alts per un temps. En el cas del gas, el preu diari per avui al Mercat ibèric del Gas està a 36,51 euros/MWh, un 1,4 % menys que ahir; mentre que en el cas del CO₂ el preu continua disparat.

Aquest dilluns, el preu del CO₂ va tancar en 57,77 euros/tona i aquest mes de juliol marca una mitjana de 57,51 euros/tona, sobrepassant els 52,78 euros/tona que hi va haver de mitjana el mes de juny, que va ser el preu més alt de la història.