No ha estat suficient. El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista baixa gairebé un 20% fins als 173,65 euros per megawatt hora (MWh), d'acord amb les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE). D'aquesta manera, malgrat la baixada, serà el dissabte més car de la història.

Després que el preu de la llum s'hagi desbocat aquest divendres i hagi sobrepassat la barrera dels 200 euros, el cost de l'electricitat baixa 42,36 euros aquest dissabte. Cal tenir en compte que és habitual que la cotització es moderi els caps de setmana a causa d'una menor demanda.

Sis vegades més car que l'any passat

Si comparem de setmana a setmana, sí que parlem d'una pujada del 4,3% respecte del passat dissabte, quan la llum cotitzava a 166,36 euros MWh. Si la comparació la fem d'any a any, l'increment és del 545,77%: sis vegades més car. L'any 2020 el preu del MWh estava tan sols a 26,89 euros.

Pel que fa a les franges horàries, atenció al període comprès entre les 00.00 i les 01.00 h, ja que la llum assolirà la xifra rècord de 234,37 euros. La xifra és molt més barata entre les 17.00 i les 18.00, quan cotitzarà a 54,13 euros. És una de les dades més baixes que s'han registrat en els últims mesos.

Subida luz, electricidad - bianca jordan - unsplash

Unsplash

En aquest context, el preu de l'electricitat a Espanya ja ha marcat prèviament els seus màxims històrics tant al juliol com a l'agost. Setembre ha superat ambdós registres, fins a una mitjana de 156,14 euros.

El preu de la llum està disparat per diferents motius, principalment per l'escalada de totes les matèries primeres vinculades amb l'energia arreu del món: gas, petroli i carbó han patit una pujada important dels seus costos, quelcom que també fa que els drets d'emissió de diòxid de carboni també augmentin fins a rècords històrics.

Un problema global

Com que és un problema global, la tendència inflacionista a tota mena d'energia es pot traslladar a la indústria, quelcom que es pot traduir en pressions a la seva activitat o la translació als preus dels consumidors. A Espanya, l'IPC ja ha advertit d'aquesta possibilitat després de patir la pujada més gran en tretze anys.

El govern espanyol ja ha pres mesures davant aquest problema i ha aprovat un pla de xoc per protegir les factures dels ciutadans. És a dir, no es pararà la pujada, però s'intentarà evitar que la tendència a l'alça es noti en el rebut. Així, destaquen iniciatives com la reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques

 

Imatge principal: El preu de la llum baixa a 174 euros / Unsplash