L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,8% el setembre en relació amb el mes anterior i va disparar la seva taxa interanual fins al 4%, set dècimes per sobre de la d'agost i la més alta en 13 anys, degut a l'encariment de l'electritat, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la dada de setembre, la més elevada des de setembre de 2008, quan la inflació es va situar en el 4,5%, l'IPC interanual encadena la seva novena taxa positiva consecutiva.

Segons Estadística, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat, major aquest mes que el setembre de l'any passat.

També influeix, encara que en menor mesura, l'augment dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals i el fet que els preus dels paquets turístics van baixar menys el setembre d'aquest any del que ho van fer el mateix mes de 2020.

En taxa mensual, l'IPC va encadenar el seu segon repunt consecutiu en pujar un 0,8% al setembre, tres dècimes més que a l'agost i la seva alça mensual més gran des del mes d'abril passat.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al setembre tres dècimes, fins a l'1%, amb el que se situa tres punts per sota de la taxa de l'IPC general. Es tracta de la diferència més alta entre ambdues taxes des del començament de la sèrie, el 1986.

El novè mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 4%, set dècimes més que la registrada el mes anterior. Per la seva part, l'indicador avançat de l'IPCA va pujar un 1,1% en taxa mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de setembre el proper 14 d'octubre.

El preu de la llum

Deu dies després de l'últim màxim històric, el preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs marca aquest dimecres un nou rècord, després d'incrementar-se fins als 189,9 euros per megawatt hora (MWh). La xifra queda a les portes dels 190 euros i suma set euros més que la dada registrada aquest dijous, de 182 euros.

El preu de la llum és un 8,2% més alt que la setmana passada, quan es va registrar el primer respir de tot el mes de setembre, que ha registrat rècords setmana rere setmana. Respecte a fa un any, la dada es quadruplica: ha crescut un 292% des del passat 29 de setembre de 2020, quan es va marcar un preu de 48,35 euros.

 

Foto principal: Una bombeta / Unsplash