Els comerços dels centres comercials i de més de 400m2 han pogut obrir les portes aquest dilluns i ho han fet amb llargues cues. Segons les noves restriccions establertes pel Procicat amb efecte a partir d'avui, aquests establiments poden tornar a obrir després de dos mesos sense activitat. Malgrat tot, la seva obertura ha de ser de dilluns a divendres i amb un aforament del 30% a l'interior. En el cas dels grans locals comercials, les botigues hauran d'acotar l'espai d'obertura a una superfície de venda de 400 metres quadrats.

El portaveu de l'associació de comerciants de centres comercials de Catalunya, Francesc Casanovas, confia a "recuperar el temps perdut" a partir d'avui, tot i que també ha lamentat el "greuge comparatiu" que han patit els centres comercials respecte d'altres comerços. "Nosaltres ens estem debilitant i tot plegat afecta la competitivitat", ha dit.

Segons el portaveu, una de cada cinc botigues de centres comercials ha hagut de tancar a causa de les restriccions i estima que cada establiment ha tingut unes pèrdues mitjanes de 12.000 euros al mes. 

Restaurants i bars, tancats

El portaveu dels centres comercials també ha traslladat una petició al Govern per poder reobrir els bars i restaurants situats a l'interior dels centres comercials, una mesura que no contempla la flexibilització de les restriccions que han entrat en vigor aquest dilluns. Segons aquest portaveu, l'associació ja està treballant perquè la reobertura dels restaurants es faci efectiva a partir del 8 de març, tot i que tampoc s'atreveix a fixar una data definitiva. Casanovas creu que la reobertura de la restauració de dilluns a divendres en les franges horàries permeses –de 7.30 h a 10.30 h al matí i de 13.00 h a 16.30 h per dinar- permetria als locals de menjar recuperar un 60% de la seva facturació habitual.

En aquest sentit, el Gremi de Restauració va anunciar la setmana passada que recorreria judicialment la pròrroga a les restriccions per part del Govern. "Allargar el tancament de la restauració dels centres comercials és una condemna a mort; les pimes i els autònoms d’aquests espais s’han arruïnat i la culpa no és de la pandèmia”, va sentenciar el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.

Les restriccions que han entrat en vigor aquest dilluns no contemplen canvis per la resta d'establiments del sector, que podran obrir en les mateixes franges horàries establertes fins ara.

Foto principal: Cues a les botigues del centre comercial Gran Via 2 de l'Hospitalet de Llobregat aquest dilluns. / EFE