El Gremi de Restauració ha definit aquest divendres com un "insult" la pròrroga a les restriccions per part del Govern, les quals no contemplen canvis per a la restauració, i ha dit que les recorrerà judicialment. "Allargar el tancament de la restauració dels centres comercials és una condemna a mort; les pimes i els autònoms d’aquests espais s’han arruïnat i la culpa no és de la pandèmia”, ha sentenciat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.

Si bé els centres comercials podran obrir a partir de l'1 de març, no ho podran fer els bars i restaurants situats a l'interior d'aquests establiments. A més, el Govern tampoc no ha ampliat les franges horàries d'obertura de la restauració, que actualment permet el servei de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h, amb aforament limitat a l'interior.

Pallarols exposa que aquesta decisió "ha fet miques les esperances" que havia generat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui havia especulat aquesta setmana amb la idea de "donar aire" a certs sectors. "Ara mateix la decepció entre els restauradors és enorme: Argimon no deia la veritat”, ha dit Pallarols.

El director del Gremi ha denunciat l'actitud "intransigent" Govern, el qual havia proposat al sector sumar unes hores d'obertura al matí de dilluns a divendres. "Volien que l’acceptéssim de bon grat i que avaléssim una gestió de la pandèmia que ens està portant a la ruïna més absoluta", ha dit Pallarols, qui ha definit la proposta com a "insuficient". Per la seva banda, la restauració havia demanat recuperar l'obertura fins les 21.30 h i revisar el toc de queda per poder servir sopars. Per aquest motiu, Pallarols ha anunciat que recorrerà judicialment la pròrroga establerta pel Govern, la qual deixa sense canvis al sector.

La restauració dels centres comercials

Pallarols recorda que els bars i restaurants ubicats en centres comercials es troben tancats des del 16 d'octubre. "És una veritable condemna a mort, discriminatòria i arbitrària. Són famílies (amb nens, amb hipoteques, amb somnis) que es veuen abocades a la ruïna i a arrossegar deutes durant anys", ha exposat el director del Gremi.

Pallarols creu que no avançar en la desescalada és un "error" per part del Govern del qual "l’economia de la ciutat trigarà lustres a refer-se". Els comerços dels centres comercials podran obrir a partir de l'1 de març entre setmana, segons les noves restriccions. Tot i això, els caps de setmana només podrà obrir el comerç essencial.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat els "petits ajustos" a les restriccions anunciats aquest divendres en la necessitat de reduir riscos per aturar el virus. Salut ha dit que les decisions es prenen ara setmana a setmana per "mirar acuradament la pandèmia". Alhora, Argimon ha comentat també que en 10 o 15 dies la variant britànica serà la predominant a Catalunya. 

Fotografia principal: Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració. / ACN