Després de la tendència a la baixa registrada en els últims dies, el preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs torna a pujar aquest dilluns un 5%, fins als 184,48 euros el megawatt hora (MWh).

La setmana que ve engega així amb el segon dilluns més car de tots els registres després dels 186,46 euros MHh del passat 4 d'octubre, en una setmana en què el preu de l'electricitat va acabar marcant rècord amb 288,53 euros dijous. El preu mitjà del mercat a l'engròs s'havia moderat de cara al cap de setmana fins als 175,64 euros MWh d'aquest diumenge, dia en què solen baixar els valors per la menor demanda.

Multiplicat per sis

Els preus, un dia més, segueixen disparats davant les mateixes dates de l'any passat quan aquest mercat a l'engròs fixava 27,84 euros MWh per a l'11 d'octubre o 38,38 euros per al 12 d'octubre, uneixes xifres que ara s'han multiplicat per més de sis.

Per franges horàries, el preu màxim per demà es registrarà entre les 20 hores i les 21 hores amb 241,27 euros MWh, mentre que el mínim serà d'euros 125,01 MWh entre les 3 i les 4 de la matinada.

Mesures del Govern

Els preus del mercat a l'engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

El Govern, per esmorteir l'impacte de l'increment del preu, ha rebaixat fins a finals d'any l'IVA que grava la factura de la llum del 21% al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l'impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.

L'escalada de preus que afecta a gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, així com al repunt dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

Rússia i el gas

Precisament aquesta setmana Rússia s'ha promès incrementar els subministraments de gas a Europa i estabilitzar aquest mercat davant del risc que la persistència dels alts preus del combustible es converteixin en una espasa de doble tall que ocasioni a llarg termini greus danys a l'economia russa.

A canvi d'incrementar el subministrament, Moscou espera d'Europa que faciliti l'avanç del nou gasoducte rus Nord Stream 2, que Rússia promou com a garant de la seguretat energètica europea, però l'operació del qual es veurà limitada pel Tercer Paquet Energètic.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va insistir aquest dijous en què les fonts d'energia renovables són la solució als alts preus del gas i va considerar "crucial" reduir la dependència dels combustibles fòssils. "Els preus de gas a l'engròs gairebé s'han duplicat en un any, però els preus de les energies renovables són estables", va argumentar.

 

Imatge principal, protesta contra l'increment del preu de l'electricitat en Galícia / Efe