La Fageda, un projecte social que es va crear a la comarca de la Garrotxa (Girona) amb la voluntat de millorar la vida de persones amb malaltia mental i discapacitat intel·lectual, ha informat aquest dimecres que fa un pas més amb la comercialització dels seus iogurts a València i Madrid.

El seu fundador, el psicòleg Cristóbal Colón, va iniciar el projecte amb una quinzena de persones i amb la idea que millorar les seves vides passava "per estar ocupades mitjançant un treball real i digne, un element clau per transformar vides i donar-los sentit".

Aquesta iniciativa reuneix avui unes 500 persones. Durant els seus quaranta anys d'història ha impulsat diverses activitats empresarials i serveis per a persones amb discapacitat. En els últims temps la seva missió té una nova dimensió, ja que el 2019 va incorporar al projecte nous col·lectius en risc d'exclusió, per als quals a més de continuar generant llocs de treball ha posat en marxa també iniciatives encaminades a la seva formació i inserció laboral.

L'entitat ha assenyalat que "aquest salt ha coincidit en el temps amb els forts impactes que sacsegen les dinàmiques empresarials, com són sobretot els efectes de la pandèmia i l'espiral inflacionista que ha portat a un increment desmesurat dels costos de producció i per extensió a la reducció del marge i conseqüent renúncia a inversions. Per la seva naturalesa La Fageda reinverteix sempre els seus beneficis".

La Fageda és especialment coneguda per la producció de iogurts i postres. De totes les seves activitats (també produeix gelats i melmelades) "aquesta és, amb diferència, un pilar clau per a la sostenibilitat del projecte. Aquest 2023, quan compleix 30 anys al sector dels iogurts, fa un pas endavant explorant nous mercats a fi de continuar apuntalant el seu projecte. Ho fa a la Comunitat Valenciana i a Madrid", va afegir.

L'actual conjuntura ha empès l'entitat a voler sumar més consumidors per als seus iogurts. La seva directora general, Sílvia Domènech, ha indicat que "l'actual context socioeconòmic ens exigeix ser permeables i valents i apostar per palanques que poden enfortir el nostre projecte i poder continuar donant oportunitats a gent amb la vida molt difícil".

Domènech ha avançat també que a l'expansió a nous territoris s'afegiran ben aviat altres iniciatives d'envergadura "nous productes que durant l'any seran presents a les botigues i que responen a les demandes de les famílies que cada dia opten per la Fageda en els seus esmorzars, berenars o postres".

Tot això l'emmarca en "les decisions que La Fageda ha pres al llarg de la seva trajectòria per anar reforçant el seu propòsit" i posa com a exemple "la mateixa decisió de fer iogurts fa trenta anys, la de fer gelats per salvar els llocs de treball d'un centre especial d'ocupació de Badalona o melmelades per donar treball a persones del projecte que pel seu perfil no podien treballar a la fàbrica de iogurts".

I conclou que "com més forts som en l'àmbit empresarial més sostenible és el projecte social". També es mostra confiada que la qualitat dels iogurts serà clau perquè la marca sumi més consumidors als gairebé tres milions que té actualment.

El pas per a la comercialització dels lactis a València i Madrid compta amb la referència dels bons resultats que la marca està obtenint a Menorca i Mallorca, on distribueix quatre referències des de 2022 a través de distribuïdors locals en ambdues illes, mitjançant les cadenes Bonpreu a Menorca i Agromart, El Corte Inglés i Eroski a Mallorca.

A la Comunitat Valenciana serà la cadena de supermercats Consum -cooperativa amb una xarxa de 830 establiments repartits en tota la geografia espanyola- la que "doni la benvinguda" als iogurts de La Fageda en establiments de Consum a les províncies de Castelló i València amb quatre referències: Natural, Llimona, Maduixa i Sense Lactosa.

Amb les mateixes referències, i en aquest cas a Madrid, la distribució es durà a terme a través dels hipermercats d'El Corte Inglés. El iogurt natural de La Fageda és el líder de vendes de marca fabricant a Catalunya. En l'àmbit estatal, La Fageda es va convertir l'any passat en el setè operador en iogurts.

El 2022 va tancar amb una producció de més de 90 milions d'unitats. El projecte ocupa actualment 350 persones, un gruix important de les quals pertany a col·lectius vulnerables. Un altre centenar de persones amb discapacitat formen part del centre ocupacional de l'entitat. La Fageda Fundació també posa l'abast dels seus col·lectius serveis d'habitatge, lleure i formació.