Els preus industrials van pujar un 6,1% el passat mes d'octubre en relació amb el mes anterior, la seva alça mensual més gran de tota la sèrie històrica, i es van disparar un 31,9% en taxa interanual, més de vuit punts per sobre de la de setembre i creixement rècord en 45 anys, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb el repunt interanual d'octubre, el més elevat des de l'inici de la sèrie, el gener de 1976, els preus industrials encadenen deu mesos consecutius d'augments interanuals.

Entre els sectors que van impulsar el repunt dels preus industrials a l'octubre destaca l'energia, que va elevar la seva variació anual 27,1 punts, fins al 87,3%, la seva taxa més alta des de l'inici de la sèrie, a causa de l'encariment de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica i, en menor mesura, de la producció de gas i del refinament de petroli.

Els béns intermedis, per la seva part, van incrementar més de dos punts la seva taxa interanual, fins al 19%, pel cost més gran de la fabricació de productes químics bàsics i de la producció de metalls preciosos.

Segons l'INE, sense comptar l'energia, els preus industrials van mostrar a l'octubre un augment interanual del 9,7%, nou dècimes més que en setembre i més de 22 punts per sota de la taxa general. Es tracta, a més, de la taxa més elevada des de gener de 1985.

Els preus es disparen

En taxa mensual (octubre sobre setembre), els preus industrials van pujar un 6,1%, la seva alça més gran des de l'inici de la sèrie històrica. Amb l'augment d'octubre, s'encadenen vuit mesos de repunts mensuals consecutius.

L'avenç d'octubre es deu principalment a l'increment dels preus de l'energia en un 14,2%, la més elevada des de desembre de 1982, a causa del cost més gran de la producció d'energia elèctrica i del gas i del refinament del petroli, així com a les pujades dels preus dels béns intermedis en un 2,1% i dels béns de consum no durador en un 0,4%.

La taxa anual de l'índex de preus industrials va augmentar l'octubre en totes les comunitats autònomes respecte a setembre. Els increments més importants es produeixen a Astúries, les Canàries i les Balears, amb pujades de 28,2, 27,5 i 26,2 punts, respectivament. Per la seva part, Comunitat Valenciana, La Rioja i Catalunya van registrar els menors repunts, amb alces de 3,4, 3,7 i 3,7 punts, respectivament. A tancament d'octubre, totes les comunitats presentaven taxes interanuals positives de preus industrials.

Les regions on més han apujat els preus industrials des d'octubre de 2020 són Astúries (+89,9%), les Canàries (+81,4%), les Balears (+77,4%) i Andalusia (+50,4%), mentre que els menors avenços corresponen a La Rioja (+12,7%) i Comunitat Valenciana (+16,9%).